NavMenu

Fabrika ulja "Sunce" u svom plasteniku kao energent za zagrevanje koristi ljuske suncokreta, biljke nisu u zemlji, već u posebnoj podlozi

Izvor: Pregled Petak, 15.04.2005. 12:19
Komentari
Podeli

Iz prvog domaćeg plastenika po sistemu uzgoja biljaka hidroponijom, zapravo iz Sombora i Fabrike ulja i biljnih masti ``Sunce``, put ``Maxi`` supermarketa i ``Pekabetinih`` prodajnih objekata krenule su prve paprike uzgajane u saksijama, a uskoro će početi i berba paradajza i krastavaca.

Inače, Fabrici ulja i biljnih masti ``Sunce`` u Somboru još od 2000. god strateški partner `je `Delta M``.

Tokom 2004. godine odlučili su da proizvode paradajz, papriku i krastavace iz plastenika. U međuvremenu su obezbedili relativno jeftin energent, a reč je o ljuskama suncokreta i drugim nečistoćama iz prerade suncokreta i proizvodnje sirovog ulja. Rekonstrukcijom kotlovskog postrojenja na ovaj energent, dobili su višak energije, koji je trebalo racionalno iskoristiti i pokazalo se da je najbolje izgraditi plastenik na 1,5 ha, a radili su italijanska firma ``Kopela`` i zagrebačka ``Gis Impro``. U saksijama je zasejano ovo povrće, i to ne u zemlju nego je podloga supstrat mešavina perlita, belog i crnog treseta iz Litvanije, a hrana dolazi kap po kap i to po ``nalogu`` kompjutera. Investirali su 750.000 EUR i očekuju isplativost za 3,5 god. Iz plastenika u Somboru, u 2005 god, na tržištu će se naći oko 300 t paradajza, a 2006.god i 500 t. Površine pod plastenikom bi se mogle povećati, a sa sadašnjim viškom pare mogu da zagrevaju još 1 ha zasada. (Pregled)

Tagovi:
Kopela
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.