NavMenu

Nabavka nepokretnosti putem finansijskog lizinga ili bankarskog kredita?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.02.2013. 17:57
Komentari
Podeli

Predsednik Izvršnog odbora kompanije "Sogelease" Srbija Vuk Vučević izjavio je FoNetu da je poreska regulativa glavni faktor koji određuje da li će pravna i fizička lica biti zainteresovana za nabavku nepokretnosti putem finansijskog lizinga ili bankarskog kredita.

Vučević je podsetio da je u januaru jedna lizing kuća finansirala kupovinu nepokretnosti i precizirao da "Sogelease" analizira par zahteva za lizing za kupovinu nepokretnosti, posle čega će biti doneta odluka da li će se finansirati kupovina neke od nekretnina.

Prema njegovim rečima, pored poreske politike, koja je u ovom trenutku nepovoljna za finansijski lizing, tradicija je na strani klasičnih kredita, prisutnih u Srbiji više od vek i po.

Lizing je u Srbiju došao početkom 2000. godine i potrebno je privikavanje potencijalnih korisnika na novi proizvod i prednosti lizinga u odnosu na bankarske kredite i ostale načine finansiranja, ocenio je Vučević.

On je naglasio da je u svetu, po pravilu, zastupljen model u kojem se finansijski lizing koristi za nepokretnosti gde je korisnik pravno lice.

- U vrlo malom broju slučajeva, koje možemo nazvati i izuzecima, fizička lica su korisnici finansijskog lizinga radi kupovine stana - ukazao je Vučević.

On je podsetio i da je država donela novu uredbu koja je ove godine stupila na snagu i predviđa povoljniji poreski tretman kod nabavke osnovnih sredstava i nekretnina kroz finansijski lizing.

Ovo, kao i ukidanje obavezne rezerve za kompanije koje se bave finansijskim lizingom dovešće do pojeftinjenja usluga za krajnje korisnike i veće raspoloživosti slobodnih sredstava, pa se u 2013. godine može očekivati određeni napredak, predvideo je Vučević.

Model u Srbiji je još daleko od standarda Evropske unije u ovoj oblasti, smatra Vučević, ali zna da se u nadležnim ministarstvima bave ovim pitanjem i žele da pronađu rešenje, jer je finansijski lizing bitan element privrede kada nema rasta i kada je potrebna dodatna likvidnost.

Govoreći o uticaju krize na lizing, Vučević je napomenuo da se obim ukupnih investicija smanjio od početka krize, što se odrazilo i na plasmane u lizingu.

Soželiz Srbija od 2010. godine beleži rast, iako je došlo do smanjenja ukupnih plasmana, pa je na kraju 2012. naša kompanija na tržištu lizinga imala učešće od 11%, istakao je Vučević.

Mi sa 11 odsto učestvujemo u svim novim investicijama koje se finansiraju lizingom, što nas svrstava u vodeće tri, četiri kompanije na tržištu, istakao je Vučević i ocenio da je to znak da Soželiz radi u dobrom pravcu.

U javnosti prevladava mišljenje da su lizing kuće i banke okrenute samo profitu, što je delimično tačno, zato i postoje, ali sa druge strane, naglasio je Vučević, tražnja za vašim proizvodima će se smanjivati, ako nemate uslugu koju traži tržište i ne uspostavljate odnos sa potencijalnim klijentima.

Mi beležimo rast, što znači da su uslovi poslovanja u skladu sa sa očekivanjima klijenata, zaključio je Vučević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.