Izvor: Tanjug | Utorak, 12.02.2013.| 17:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Facebook" tužen zbog nedozvoljenog korišćenje opcije "like"

Kompanija "Rembrant" iz Holandije podnela je tužbu protiv "Facebook"-a zbog upotrebe čuvene "like" opcije, ali i drugih patenata bez dozvole.

Tužbu je, u saveznom sudu u Virdžiniji, "Rembrant" podneo u ime holandskog programera Joanesa Jozefa Everardusa van der Mera koji je preminuo 2004.

Kako prenosi BBC, ta kompanija smatra da je uspeh "Facebook"-a delom zasnovan i na dva patenta Van der Mera, koji su koristili bez dozvole.

- Verujemo da "Rembrantovi" patenti predstavljaju važan temelj društvenih medija, onakvih kakvim ih danas znamo i očekujemo da sudija i porota donesu isti zaključak na osnovu tih dokaza - kazao je advokat Tom Melšeimer koji zastupa vlasnika patenta.

"Rembrant" poseduje patente za tehnologije koje je Van der Mer koristio 1998. da napravi društvenu mrežu "Surfbook", pet godina pre nego što se "Facebook" pojavio.

"Surfbook" je neka vrsta društvenog dnevnika koji omogućava korisnicima da dele informacije sa prijateljima i porodicom, kao i da "lajkuju" određene postove, navodi se u dokumentima advokatske kuće.

Iz "Facebook"-a nisu želeli da komentarišu tužbu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.