NavMenu

Srbija i Azerbejdžan potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu - Ugovorena i saradnja u oblasti IKT i veterine

Izvor: eKapija Nedelja, 10.02.2013. 10:23
Komentari
Podeli

Ilham Alijev i Tomislav NikolićIlham Alijev i Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev (Aliyev) potpisali su u petak (8. februara 2013. godine) u Bakuu Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Oni su naglasili kako očekuju da će taj dokument pružiti snažan podsticaj intenziviranju saradnje dveju zemalja u svim ključnim oblastima, a pre svega na ekonomskom planu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Nikolić je tom prilikom istakao da je Srbija u Azerbejdžanu pronašla pravog partnera u islamskom svetu, uz ocenu da je vreme da se prijateljstvo koje postoji pretoči u konkretnu saradnju i projekte. On je naveo da Srbija od Azerbejdžana traži podršku u vidu direktnih investicija koje će pomoći srpskoj privredi da radi i proizvodi više.

Alijev je kazao kako se nada da će prva zvanična poseta predsednika Srbije i razgovori sa azerbejdžanskim zvaničnicima biti odlična osnova za unapređenje saradnje u svim oblastima, kao i da će dati snažan podsticaj ekonomskoj saradnji.

U Bakuu su u petak potpisana još dva sporazuma - o saradnji vlada dveju zemalja u oblasti informacionih i telekomunikacionih tehnologija i veterinarstva, a sporazume su potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Emar Mamadijarov.

Nikolić je ranije razgovarao i sa premijerom Azerbejdžana Arturom Rasizadeom i predsednikom parlamenta Ogtajem Asadovim. Asadov je istakao da će odnosi dveju država danas biti podignuti na nivo strateškog partnerstva.

On je podsetio na to da je između Srbije i Azerbejdžana do sada potpisano 19 bilateralnih sporazuma, kao i da postoje dobre pretpostavke za još bolju kulturnu i naučnu saradnju. Takođe, Azerbejdžan je prošle godine odobrio Srbiji zajam u iznosu od 300 mil EUR za izgradnju autoputa od Ljiga do Preljine, na trasi Koridora 11.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.