Izvor: Tanjug | Petak, 08.02.2013.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Jugoremedija" izbegla bankrot - Za zrenjaninsku fabriku lekova u igri tri ponude

Na prvom poverilačkom ročištu fabrike lekova "Jugoremedija" u stečaju, u Privrednom sudu u Zrenjaninu, u petak (8. februara 2013. godine) izabran je petočlani Odbor poverilaca i predsednik Skupštine poverilaca, koji će u naredna tri meseca razmotriti ponude za nastavak prozvodnje i za kupovinu te fabrike.

Za predsednika Skupštine poverilaca izabran je bivši radnik Branislav Markuš.

Posle podnošenja ekonomsko-finansijskog izveštaja i ocene stečajnog upravnika Radovana Savića da obaveze "Jugoremedije" premašuju vrednost imovine fabrike za oko 558 miliona dinara, ali da je izlaz u nastavku proizvodnje, bivši radnici-mali akcionari oglasili su se burniom aplauzom, što je značilo prihvatanje predloga da se ponovo vrate u proizvodne hale.

Prilikom anlize uzroka koji su doveli do uvođenja stečaja 27. decembra 2012. godine, Savić je pošao od loše privatizacije i ekonomske krize, koja je dovela do pada proizvodnje, prekomernog zapošljavanja, kreditnog zaduživanja i konačno do stečaja.

Član odbora poverilaca, nekadašnji sindikalni vođa u "Jugoremediji" Vladimir Pecikoza rekao je Tanjugu da je rok za podnošnje plana reorganizacije 90 dana i da, za sada, postoje tri ponude, počev od uzimanje farmaceutskih pogona u zakup i za kupovinu fabrike, od kojih su dve iz inostranstva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.