NavMenu

Isplativo upravljanje otpadom - Aleksandrovac, Kuršumlija, Krupanj, Bela Crkva i Svilajnac u projektu IMPACT

Izvor: Tanjug Četvrtak, 07.02.2013. 16:57
Komentari
Podeli

Opštine Aleksandrovac, Bela Crkva, Krupanj, Kuršumlija i Svilajnac učestvovaće u projektu IMPACT, koji predviđa uvođenje inovativnih i ekonomski isplativih rešenja kroz koncept ciruklarne ekonomije, u kojoj se otpad i otpadne vode koriste kao resursi.

Projekat, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ, usmeren je i na jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Tim povodom, predstavnici Ministarstva energetike, GIZ-a, Aleksandrovca, Bele Crkve, Krupnja, Kuršumlije i Svilajnca, potpisali su u četvrtak (7. februara 2013. godine) sporazum o saradnji. Projekat IMPACT trajaće do kraja 2017. godine, a budžet za prvu fazu, koja će trajati do 2014, biće 2,4 mil EUR.

U prvoj fazi, lokalne samouprave će intenzivno raditi na planiranju i izradi strategija upravljanja otpadom i otpadnim vodama, a u drugoj će težište biti na razvijanju ekonomski isplativih rešenja u toj oblasti.

Državni sekretar Vladan Zdravković smatra da je projekat IMPACT značajan korak, budući da Srbiju na putu ka evropskoj zajedini čekaju ogromne obaveze, kada je reč o upravljanju otpadom, a realno sama ne može da iznese taj teret. Prema njegovoj oceni, od projekta IMPACT koristi mogu imati i druge opštine u Srbiji, koje prihvatile taj model i primene stručna rešenja u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Prvi sekretar za ekonomsku saradnju u nemačkoj ambasadi Kristof Ajhen je istakao da je zaštita životne sredine veoma važna, kada se govori o evropskim intergacijama Srbije.

On je ukazao da se u Srbiji prikuplja manje od 70% komunalnog otpada, kao i da ima oko 4.500 nelegalnih i nekontrolisanih deponija, ocenivši da opštine često nemaju ni tehničkih, ni finansijskih kapaciteta za projekte upravljanja otpadnim vodama.

Vođa projekta IMPACT Klaus Šmit je naveo da se za učešće u tom projektu prijavilo 65 opština, a prednost su imale manje lokalne samouprave sa najviše 30.000 stanovnika, čiji predsednici imaju preduzetničke veštine.

Čelnici pet opština, takođe, očekuju da će u okviru projekta IMPACT ojačati kapacitete kako bi od adekvatnog upravljanja otpadom stekli ekonomsku korist za lokalne budžete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.