Izvor: eKapija | Četvrtak, 07.02.2013.| 13:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slovenci preuzeli još tri igrača u Srbiji - Kako će akvizicije "Ilirike" uticati na tržište investicionih fondova?

(Foto: b)

Društvo za upravljanje investicionim fondovima (DZU) "Ilirika" preuzelo je fondove "Erste Euro Balanced 35", "Erste Cash" i "Erste Euro Cash", tako da sada upravlja sa 11 od ukupno 16 fondova u Srbiji.

"Ilirika" je ovom akvizicijom dostigla tržišni udeo od oko 35%, upravlja sada finansijskim sredstvima u približnom iznosu od 700 miliona dinara, pri čemu je oko 350 miliona dinara preuzeta imovina "Erste" fondova, izjavio je predsednik Nadzornog odbora "Ilirike" Igor Štemberger.

Ukupna imovina svih otvorenih investicionih fondova u Srbiji iznosi blizu 2 milijarde dinara.

Prekombinovanje

Inače, preuzimanje "Erste" investicionih fondova je četvrta akvizicija DZU "Ilirika" od juna 2011. godine kada je prvo preuzela dva "Deltina", kasnije jedan "Fimin" fond i prošle godine tri "Citadelova" fonda. U ovom trenutku na tržištu investicionih fondova ostali su samo još tri DZU-a : "Fima invest", "Kombank Invest" i "Raiffeisen Invest".

Čelnici "Ilirike" najavili su preuzimanje još nekih fondova u budućnosti. Iako nisu želeli da preciziraju koje je sledeće društvo "na redu", sve je očiglednije da im je izbor pao na DZU "Fima invest".

"Ilirika" u Ljubljani
"Ilirika" u Ljubljani

Direktor "Ilirike", Damjan Mencej, rekao je da će prenos sredstava "Erste"-ovih investicionih fondova na "Iliriku" biti završen 28. februara, kao i prenos baze podataka, što će doneti blizu 1.000 novih klijenata. Istovremeno, iz "Ilirike" su najavili i konsolidovanje i spajanje nekoliko "Ilirikinih" fondova, kako bi ih učinili likvidnijim za klijente.

Mencej kaže da je "Ilirika" do sada najviše upravljala akcionim fondovima, a ovom akvizicijom će povećati novčane fondove i istovremeno smanjiti troškove.

- Spajanjem različitih investicionih fondova istovremeno se uvećavaju sredstva fonda a smanjuju fiksni troškovi, što znači da će neto prinos koji ostaje investitoru u fondovima biti konkurentniji - izjavio je glavni portfolio menadžer Ilirike, Igor Popović.

Iako je jasno da konsolidacija, kao i svaka nova akvizicija "Ilirike", doprinosi jačanju ove slovenačke grupe na našem tržištu, postavlja se pitanje kako će novi odnos snaga uticati na stanje investicionih fondova u Srbiji?

Predsednik Nadzornog odbora "Ilirike" kaže za "eKapiju", da ne očekuje bitnije promene, kao i da diverzifikacija rizika za ulagače nije dovedena u pitanje.

- To što sada ima samo četiri DZU-a, ne znači da je rizik ulagača veći. Prema zakonu, naše finansijsko stanje ne utiče na imovinu u fondoviima. Ako mi sutra propadnemo, Komisija dodeljuje Društvo nekom drugom. Diverzifikacija rizika za klijente zavisi od toga koliko različitih proizvoda ima na tržištu, da li imate samo globalni ili keš fond, da li ulažete u Aziju ili Srbiju i slično. Zavisi od toga kako se upravlja fondovima, a ne koliko je njih.

(Foto: b)

Tržište će rasti

Glavni portfolio menadžer "Ilirike", Igor Popović rekao je da je trenutno u Srbiji manje od jednog evra po stanovniku uloženo u investicione fondove, dok se na drugoj strani u deviznoj štednji, u domaćim bankama, nalazi više od 8 mlrd EUR.

- Ovaj podatak mi daje razlog da verujem u razvoj investicionih fondova u Srbiji, jer kako prinosi fondova budu bili bolji i likvidniji, biće konkurentniji deviznim. Nivo rizika ulaganja u investicone fondove je manji od ulaganja u akcije, i istovremeno omogućava prinos za par procenta veći od onog koji se dobija u banci - objasnio je Popović.

Popović je dodao da su tokom 2012. u Srbiji najviše zaradili keš fondovi, oko 10 procenata prinosa u dinarima, dok su balansirani imali prinose od četiri do osam odsto neto priliva u evrima, jer su alternativa deviznim računima.

Jelena Đelić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE