NavMenu

Slovenci preuzeli još tri igrača u Srbiji - Kako će akvizicije "Ilirike" uticati na tržište investicionih fondova?

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.02.2013. 13:36
Komentari
Podeli

Društvo za upravljanje investicionim fondovima (DZU) "Ilirika" preuzelo je fondove "Erste Euro Balanced 35", "Erste Cash" i "Erste Euro Cash", tako da sada upravlja sa 11 od ukupno 16 fondova u Srbiji.

"Ilirika" je ovom akvizicijom dostigla tržišni udeo od oko 35%, upravlja sada finansijskim sredstvima u približnom iznosu od 700 miliona dinara, pri čemu je oko 350 miliona dinara preuzeta imovina "Erste" fondova, izjavio je predsednik Nadzornog odbora "Ilirike" Igor Štemberger.

Ukupna imovina svih otvorenih investicionih fondova u Srbiji iznosi blizu 2 milijarde dinara.

Prekombinovanje

Inače, preuzimanje "Erste" investicionih fondova je četvrta akvizicija DZU "Ilirika" od juna 2011. godine kada je prvo preuzela dva "Deltina", kasnije jedan "Fimin" fond i prošle godine tri "Citadelova" fonda. U ovom trenutku na tržištu investicionih fondova ostali su samo još tri DZU-a : "Fima invest", "Kombank Invest" i "Raiffeisen Invest".

Čelnici "Ilirike" najavili su preuzimanje još nekih fondova u budućnosti. Iako nisu želeli da preciziraju koje je sledeće društvo "na redu", sve je očiglednije da im je izbor pao na DZU "Fima invest".

"Ilirika" u Ljubljani"Ilirika" u Ljubljani

Direktor "Ilirike", Damjan Mencej, rekao je da će prenos sredstava "Erste"-ovih investicionih fondova na "Iliriku" biti završen 28. februara, kao i prenos baze podataka, što će doneti blizu 1.000 novih klijenata. Istovremeno, iz "Ilirike" su najavili i konsolidovanje i spajanje nekoliko "Ilirikinih" fondova, kako bi ih učinili likvidnijim za klijente.

Mencej kaže da je "Ilirika" do sada najviše upravljala akcionim fondovima, a ovom akvizicijom će povećati novčane fondove i istovremeno smanjiti troškove.

- Spajanjem različitih investicionih fondova istovremeno se uvećavaju sredstva fonda a smanjuju fiksni troškovi, što znači da će neto prinos koji ostaje investitoru u fondovima biti konkurentniji - izjavio je glavni portfolio menadžer Ilirike, Igor Popović.

Iako je jasno da konsolidacija, kao i svaka nova akvizicija "Ilirike", doprinosi jačanju ove slovenačke grupe na našem tržištu, postavlja se pitanje kako će novi odnos snaga uticati na stanje investicionih fondova u Srbiji?

Predsednik Nadzornog odbora "Ilirike" kaže za "eKapiju", da ne očekuje bitnije promene, kao i da diverzifikacija rizika za ulagače nije dovedena u pitanje.

- To što sada ima samo četiri DZU-a, ne znači da je rizik ulagača veći. Prema zakonu, naše finansijsko stanje ne utiče na imovinu u fondoviima. Ako mi sutra propadnemo, Komisija dodeljuje Društvo nekom drugom. Diverzifikacija rizika za klijente zavisi od toga koliko različitih proizvoda ima na tržištu, da li imate samo globalni ili keš fond, da li ulažete u Aziju ili Srbiju i slično. Zavisi od toga kako se upravlja fondovima, a ne koliko je njih.

Tržište će rasti

Glavni portfolio menadžer "Ilirike", Igor Popović rekao je da je trenutno u Srbiji manje od jednog evra po stanovniku uloženo u investicione fondove, dok se na drugoj strani u deviznoj štednji, u domaćim bankama, nalazi više od 8 mlrd EUR.

- Ovaj podatak mi daje razlog da verujem u razvoj investicionih fondova u Srbiji, jer kako prinosi fondova budu bili bolji i likvidniji, biće konkurentniji deviznim. Nivo rizika ulaganja u investicone fondove je manji od ulaganja u akcije, i istovremeno omogućava prinos za par procenta veći od onog koji se dobija u banci - objasnio je Popović.

Popović je dodao da su tokom 2012. u Srbiji najviše zaradili keš fondovi, oko 10 procenata prinosa u dinarima, dok su balansirani imali prinose od četiri do osam odsto neto priliva u evrima, jer su alternativa deviznim računima.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.