NavMenu

Dobavljači "Fiat"-a pokrenuli nove pogone - Otvorene dve fabrike u Kragujevcu

Izvor: Tanjug Sreda, 06.02.2013. 15:43
Komentari
Podeli

Američka kompanija "Johnson Controls" otvorila je danas u Kragujevcu novu fabriku za proizvodnju automobilskih sedišta i zajedničku fabriku sa kompanijom "Magneti Marelli" koja proizvodi komponente za enterijer automobila.

Obe novootvorene fabrike, koje zajedno zapošljavaju 300 ljudi, rade kao dobavljači kompanije "Fiat automobili Srbija", za model "fiat 500L", a počele su s proizvodnjom u julu prošle godine.

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, izjavio na ceremoniji otvaranja da će glavni pokretač privrednog rasta Srbije u ovoj godini biti upravo automobilska industrija.

Prema njegovim rečima, od kompanije "Fiat automobili Srbija" (FAS) i njegovih dobavljača u 2013. se očekuje 2 mlrd EUR prihoda od izvoza. Dinkić je naveo da će u ovoj godini srpski izvoz porasti za 25%, a jedna petina izvoza zemlje ići će iz Kragujevca, od "Fiata" i njegovih dobavljača.

- Srbija je u teškoj ekonomskoj situaciji, ali prvi signali oporavka videli su se već u decembru, kada je porasla industrijska proizvodnja, i to pre svega zahvaljujući vištestrukom rastu u automobilskoj industriji - kazao je Dinkić.

On je najavio da će Vlada nastojati da privuče još kompanija u domaću automobilsku industriju, dodajući da i dalje vlada veliko interesovanje za ulaganja u Srbiju.

Svečanom otvaranju fabrika prisustvovali su i predstavnici ambasada SAD i Italije, Grada Kragujevca, kompanije "Johnson Controls" i "Fiata".

Ambasador SAD u Srbiji, Majk Kirbi, istakao je da je posvećenost Vlade da privuče strane investicije veoma značajna za Srbiju, i da se na primeru ove dve fabrike vidi šta strani investitori mogu da učine za srpsku privredu.

Ambasador Italije u Srbiji, Armando Varikio, naglasio je da veruje u velike potencijale Srbije i da kompanije odlučuju da investiraju u ovu zemlju upravo zbog uverenja da ona pruža brojne mogućnosti za poslovanje.

Direktor FAS-a, Antonio Ćezare Ferara, ukazao je da svi dobavljači te kompanije u Srbiji zajedno zapošljavaju više od 1.200 ljudi, kao i da se 67% autokomponenti za potrebe fabrike proizvodi u Srbiji.

Fabrika "Johnson Controls" automotive je grinfild investicija u parku dobavljača Grošnica, koja za FAS proizvodi sedišta. Investicija je vredna 7,8 mil EUR, a u fabrici je zaposleno 155 radnika.

Druga fabrika, JCMM, je zajedničko ulaganje "Johnson Controls" i kompanije "Magneti Marelli". U njoj će se proizvoditi instrument table, podne konzole, vratne oplate i zadnja krila. Projekat je realizovan u okviru nekadašnje fabrike "Zastava". Investicija je vredna 15 mil EUR, a posao je dobilo 145 novih radnika.

Američki gigant "Johnson Controls", koji pokriva 30% svetske proizvodnje automobilskih enterijera, i ima više od 50 fabrika širom sveta, jedan je od četiri glavna kooperanta FAS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.