Izvor: eKapija | Sreda, 06.02.2013.| 14:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mobilni solarni robotizovani agregat novi brend Srbije - Premijera prototipa u Novom Sadu

Centar za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" predstaviće na Sajmu solarne energije u Novom Sadu prototip mobilnog solarnog robotizovanog agregata, koji je pogodan za primenu u agrarnom sektoru pre svega za navodnjavanje ratarskih površina u letnjim mesecima.

Rukovodilac Centra za robotiku prof. dr Aleksandar Rodić objasnio je za "eKapiju" da taj projekat realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede.

- Uvereni smo da je ovakav proizvod potreban Srbiji, pre svega zbog malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, koji su zbog ekonomskih razloga nisu u mogućnosti da koriste velike sisteme navodnjavanja - navodi Rodić i dodaje da se solarni agregat i izuzetan izvozni proizvod.

S obzirom na podršku države, Rodić smatra da bi se solarni agregat mogao proizvoditi u fabrikama koje su u stečaju. Novim programom bi se oživela takva preduzeća.

U regionu nema takvog proizvoda, a kako kaže naš sagovornik, slični uređaji postoje u Americi.

Centar za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" je orjentisan ka primenama biološki inspirisanih naprednih robota i veštačke inteligencije u raznim oblastima čovekovih aktivnosti s ciljem da se unapredi kvalitet ljudskog života i bezbednost.

Centar za robotiku Instituta "Mihajlo Pupin" i prof. dr Aleksandar Rodić dobitnici su priznanja Kluba privrednih novinara za razvoj i primenu nauke.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.