NavMenu

Biobanka za čuvanje matičnih ćelija "InScientiaFides" akreditovana standardom FACT

Izvor: eKapija Utorak, 05.02.2013. 17:44
Komentari
Podeli

Biobanka za čuvanje matičnih ćelija "InScientiaFides" iz San Marina, koja od nedavno posluje i u Srbiji, dobila je krajem prošle godine najviši svetski standard kvaliteta u celularnoj terapiji - Fact Netcord. Time, kako tvrde u toj instituciji, "InScientiaFides" je postala prva privatna banka matičnih ćelija u Evropi koja poseduje FACT standard, pa samim tim i jedina u Srbiji.

U svetu zvanično postoji 40 biobanaki koje su akreditovane standardom FACT Netcord, i to su većinom javne biobanke.

- "InScientiaFides" je dobar primer da postoje privatne banke matičnih ćelija koje su na najvišem nivou profesionalnosti. Transplantacionim centrima FACT standardi daju garanciju kvaliteta za klinike i laboratorije, kao i za sve faze čuvanja krvi iz pupčanika, i nije ograničen samo na procese u laboratoriji. U tom cilju definisane su odrednice koje davaocima mogu biti od koristi: prikupljanje pupčane krvi, transport uzorka (koji ima vremenska ograničenja, obaveznu temperaturu +2/+8 KIT-a), čuvanje sve do pregleda u laboratoriji, kao i pregled dokumentacije koja se odnosi na faze postupka, krioprezervaciju, skladištenje uzorka i slanje matičnih ćelija za transplantaciju – kaže za "eKapiju" Marijana Lazić, direktorka "InScientiaFides" za Srbiju.

Kako ističe naša sagovornica, ovaj standard, roditeljima koji se odluče da povere svoj uzorak u ovoj biobanci, ne garantuje samo najviši kvalitet u procesuiranju i skladištenju, već daje i garanciju da će uzorak njihovog deteta u slučaju potrebe biti prepoznat i prihvaćen za svrhu lečenja u bilo kom centru za transplataciju na svetu.

- Da bi se ovakav pristup garantovao, nije dovoljno samo poslovati u skladu sa standardom FACT već je fundamentalno biti zvanično akreditovan i licenciran.

Posedovanje ovog standarda postala je i ključna prednost banke "InScientaiFides" u odnosu na druge biobanke za čuvanje matičnih ćelija u Srbiji, gde danas posluje 7 privatnih banki matičnih ćelija.

Lazić kaže da se u Srbiji razvija svest građana o čuvanju matičnih ćelija, međutim ona je daleko veća od broja građana koji se odluče na čuvanje. Kao glavni razlog za neopredeljivanje čuvanja matičnih ćelija, budući roditelji navode finansijske razloge.

Do kraja godine, prema najavama trebalo bi da bude otvorena i prva javna banka matičnih ćelija koja se zasniva na doniranju krvi pupčanika, koje drugi mogu koristiti.

- U tom slučaju ne postoji vlasništvo nad matičnih ćelijama, dok kod privatnih banaka se podrazumeva privatno vlasništvo nad matičnih ćelijama. U zemljama EU su privatne banke uglavnom osnovane posle javnih banaka, i nesmetano paralelno funkcionišu, te nema razloga da se sumnja da će u Srbiji biti drugačije.

Lazić kaže da se tržište matičnih ćelija u Srbiji i dalje razlikuje od prakse u zemljama zapada. Imajući u vidu međudržavni sporazum Italije i San Marina, matične zemlje ove biobanke, slobodno se može reći da je Italija domaće tržište za "InScientiaFides".

- U Italiji je za razliku od Srbije koja za sada nema javnu banku, izuzetno razvijeno javno doniranje, i samim tim broj bačene krvi pupčnika je daleko manji. Razlika tržišta u Italiji je i što budući roditelji imaju pravo u svakoj bolnici da obave proceduru prikupljanja krvi pupčanika, kao i da obevezno urade analize krvi na viruse pre samog porođaja i prikupljanja matičnih ćelija, dok je u Srbiji odluka na bankama da li će da poštuju EU direktive ili ne.

Uz to, roditelji u Srbiji ne mogu svojevoljno da biraju banku u kojoj će čuvati matične ćelije svojih novorođenčadi već bolnice potpisuju ugovor sa bankama matičnih ćelija a pacijenti te ustanove mogu da izaberu među bankama sa kojima bolnice imaju saradnju.

- U skladu sa Zakonom o transplantaciji ćelija i tkiva i Instrukcija koje je Ministarstvo Zdravlja donelo, roditelji su ti koji vrše izbor zdravstvene ustanove u kojoj će se poroditi i u kojoj će shodno tome izvršiti uzimanje krvi pupčanika, kao i izbor banke matičnih ćelija u kojoj će čuvati krv pupčanika. Međutim u praksi, još uvek nailazimo na bolnice koje na određene načine prolongiraju potpisavanje ugovora sa biobankama i na taj direktno oštećuju i prava samih pacijenata i slobodnog tržišta.

"ISF Sirmia" predstvanik "InScientiaFides" za Srbiju, krajem februara 2012. godine ponudila je tržištu u Srbiji prvi put mogućnost čuvanja matičnih ćelija na 30 godina. Do tada je u ponudi bilo samo čuvanje na 20 godina.

- Tokom 2012. ponudili smo i opcije čuvanja na 25 godina i plaćanja na rate, što je doprinelo rastu broja klijenata koji se opredeljuju za našu biobanku. Trenutno imamo 24 ugovora sa bolnicama u Srbiji u kojima klijenti mogu pristupiti proceduri prikupljanja matičnih ćelija, i primetan je mesečni rast klijenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.