NavMenu

Pronađen kompromis za "fid in" tarife - CWP ne odustaje od izgradnje vetroparka u Kovinu vrednog 450 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 04.02.2013. 16:03
Komentari
Podeli

Investitori u obnovljive izvore energije bili su prošle godine veoma zabrinuti, jer je država najavila smanjenje "fid in" tarifa, a pojedini investitori u vetroparkove su čak govorili o odustajanju od ulaganja u Srbiji. Uredbe za povlašćene proizvođače električne energije su konačno usvojene krajem januara. Pozitivna novina je da će se iznosi podsticaja jednom godišnje usklađivati sa iznosom inflacije u evrozoni. Investitorima odgovara to što je zadržan period trajanja podsticaja od 12 godina, međutim, smanjene su cene otkupa, a ni nove kvote nisu naišle na odobravanje ulagača.

Iako je novom uredbom smanjena cena za otkup struje iz elektrana na vetar sa 9,5 na 9,2 evrocenta, u Srpskom udruženju za energiju vetra (SEWEA) su zadovoljni, jer je Ministarstvo energetike prihvatilo predlog investitora da na tu smanjenu tarifu uvede indeksiranje sa stopom inflacije u evrozoni.

- Ovaj potez je bio od ključnog značaja za investitore, zato što u protivnom ne bi bili u mogućnosti da grade. Uz indeksiranje sa stopom inflacije u evrozoni, "fid in" tarifa je prihvatljiva. Ministarstvo je po ovom pitanju pronašlo odgovarajući kompromis i to je odličan primer saradnje između Vlade i udruženja investitora. Time se konkretno obezbeđuje da se tarifa neće efektivno smanjivati svake godine. Drugim rečima, ako garantujete određenu cenu u narednih 12 godina i ne indeksirate je sa stopom inflacije, to u realnom smislu znači da se tarifa svake godine smanjuje – rekli su nam u tom Udruženju.

Američki "Continental Wind Partners" najavio je u oktobru 2012. mogućnost odustajanja od vetroparka u Kovinu, ukoliko "fid in" tarife budu smanjene. Međutim, kako "eKapija" saznaje, kompanija neće odustati od investicije vredne 450 mil EUR.

- Da je tarifa ostala na 9,2 evrocenta bez indeksiranja sa stopom inflacije, verovatno bismo morali da obustavimo naš projekat. U tom slučaju bi povraćaj investicije bio suviše mali da bi nas banke podržale. Odlična vest je da se Ministarstvo složilo da uključi indeksiranje sa stopom inflacije i mi možemo da nastavimo sa investicijom – rekla je za "eKapiju" Ana Brnabić, direktorka projekta u "Continental Wind Partners".

Do kraja 2015. godine biće subvencionisan otkup struje iz vetroelektrana ukupne snage do 300 MW, a taj iznos će biti povećan za dodatnih 200 MW vetroelektrana koje budu izgrađene do 2020. godine.

- Smatramo da je kvota za otkup suviše niska. To će onemogućiti izgradnju nekih elektrana i obeshrabriti nove investicije. Poređenja radi, Bugarska sada ima 800 MW instalisane snage vetra, Hrvatska oko 200 MW, Mađarska 550 MW, Rumunija 2.300 MW, Grčka 1.700 MW. Nadamo se da će Ministarstvo energetike ostati otvoreno za dijalog o kvoti za otkup posle 2015. godine, zato što smatramo da Srbija može da ima velike koristi od ovih investicija i da je 200 MW instalisane snage vetra u periodu 2016-2021. godine, kada će ostatak sveta fokus staviti na obnovljive izvore energije, nedovoljno za zemlju sa značajnim potencijalom vetra – objasnila je Brnabić.

U SEWEA su ukazali na to da će smanjenje kvote negativno uticati na dolazak investitora.

- Nažalost, nismo uspeli da sa Ministarstvom nađemo kompromis po pitanju kvote za otkup energije iz vetra, koja je 500 MW i podeljena je na takav način da je samo 300 MW dozvoljeno do kraja 2015. godine, što znači da neki investitori koji rade na projektima već nekoliko godina neće moći da grade i da novi ulagači neće doći u Srbiju. Takođe verujemo da, ukoliko se ne poveća kvota za otkup, Srbija verovatno neće moći da ispuni svoj cilj od 27% ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine. Nadamo se da će ministarstvo ostati otvoreno za dalje razgovore o ovome, kako bismo našli najprihvatljivije rešenje za podizanje ove kvote nakon 2015. godine – napominju u SEWEA.

Osim "fid in" tarife, dokument od ključnog značaja za izgradnju vetroparkova je Ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, koji bi trebalo da bude usvojen u naredna dva meseca.

SEWEA okuplja pet kompanija i predstavlja investitore iz Srbije, Rusije, SAD-a, Belgije, Italije i Holandije. U tom udruženju su najavili početak izgradnje prvog vetroparka u Srbiji tokom 2013. godine.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.