NavMenu

Beograd, Za rekonstrukciju Doma kinoteke 70 mil din, nedovoljno za završetak radova

Izvor: Politika Utorak, 18.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Jugoslovensku kinoteku, osnovanu još 1949. god, danas čine Filmski arhiv čiji je centralni deo smešten u Košutnjaku, Muzej kinoteke u Kosovskoj ulici i biblioteka sa direkcijom u Knez Mihailovoj.

 

Zgrada u Uzun Mirkovoj 1, jeste dom Kinoteke, ali još samo na papiru. Dan useljenja se, sudeći prema trenutnom stanju, još ne približava, iako su radovi na njenoj obnovi u toku.

 

Za preuređenje ovog zdanja, 2004 god,  izdvojeno je 30 mil.din. i urađena  međuspratna konstrukcija objekta. U 2005 god Ministarstvo za kulturu Srbije planira da izdvoji 70 mil. din., a ono što čeka buduću kuću filma jeste uređivanje stepeništa, galerija, tavanice, krova itd. Trenutno se na zgradi obavljaju radovi, a kada obnova bude završena, treba da postane nešto što će prevazići granice filmskog depoa. Na prostoru od 3.600 km2, nalaziće se 3 bioskopske sale od kojih bi jedna bila DVD, zatim čitaonica, računarski i istraživački centar, restoran, galerije, depo za fotografije itd. Čitava kolekcija Kinoteke po broju filmova spada među prvih 10, a po vrednosti među prvih 5. Ponos Filmskog arhiva su predmeti iz istorije filma, oko 300.000 plakata, više od 90.000 kopija filmova i brojne fotografije koje su gotovo nedostupne našoj javnosti. Kinoteka čuva i oko 500 predmeta iz sveta filma među kojima najveću pažnju pobuđuju Edisonov kinematoskop, Limijerova kamera iz 1896. god, štap Čarlija Čaplina.

 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.