NavMenu

Brancin i orada umesto šarana - Gosti restorana i hotela u Srbiji sve češće traže morsku ribu

Izvor: eKapija Petak, 25.01.2013. 14:11
Komentari
Podeli

Potrošnja ribe u domaćim ugostiteljskim objektima porasla je u 2012. za 20% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje istraživanje veleprodajnog lanca "Metro Cash&Carry" u Srbiji. Uprkos stereotipu da se domaća trpeza ne može zamisliti bez svinjskog, junećeg ili pilećeg mesa, potražnja za ribom neprestano raste i nije vezana isključivo za periode posta.

Interesantne su i promene po pitanju vrste ribe koje gosti restorana i hotela u Srbiji traže, pa je popularnost brancina i orade sada veća od do juče neprikosnovenog šarana. Među morskim ribama najpopularniji su i brancin, losos i tuna, a među slatkovodnim šaran, smuđ i pastrmka.

U domaćim ugostiteljskim objektima raste potražnja i za ekskluzivnijim vrstama, poput grdobe, romba i jastoga, pokazuju podaci "Metro Cash&Carry".

Nekada su na tržistu Srbije bile najzastupljenije određene vrste slatkovodne ribe kao što su som, smuđ, šaran, pastrmka i tek nekoliko vrsta morske ribe. Situacija je danas dosta drugačija, jer se formirala kontinuirana potražnja za novim vrstama. Na tržištu Srbije danas je u ponudi nekoliko desetina vrsta sveže morske ribe, zatim mekušci i ljuskari. Očekuje se da će se rastući trend potražnje za ribom u Srbiji nastaviti u narednih nekoliko godina, što je ohrabrujuća vest s obzirom na tvrdnje lekara i stručnjaka o pozitivnom uticaju redovnog korišćenja ove vrste hrane na zdravlje ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.