Izvor: Glas javnosti | Utorak, 18.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd sa Jubankom potpisao ugovor o kreditiranju poljoprivrednika, 2.000-10.000 EUR, slični uslovi u Novosadskoj i Hypo Alpe Adria

Skupština Beograda  pokrenula je potpisivanje ugovora sa Jubankom kako bi se podstaklo kreditiranje zemljoradnika na području glavnog grada. Gradska Skupština je iz budžeta za ovu namenu obezbedila 90 mil. din., a Jubanka, koju je gradska vlast izabrala za partnera zbog najniže kamate, 30 mil. Poljoprivrednici mogu da konkurišu za kredite u iznosu od 150.000 do 800.000 din. odnosno od 2.000 do 10.000 EUR. Krediti će se odobravati uz učešće od 20% uz godišnju kamatu od 3,5%. Poljoprivrednicima se odobrava odložen rok otplate kredita od 12 meseci, posle čega se pozajmica vraća 3 god, u jednakim mesečnim ratama. Pozajmice se odobravaju za nabavku sistema i opreme za navodnjavanje, kupovinu nove poljoprivredne mehanizacije i mašina do dve godine starosti, podizanje višegodišnjih zasada, plastenika i staklenika, stočarsku proizvodnju, podizanje silosa, sušara i hladnjača za voće i povrće.

Za kredit od 5.000 EUR-a učešće je 1.000 EUR-a, a mesečne rate u toku 3 godine, posle godinu dana grejs perioda, jednake su i iznose 121 EUR. Za kredite do 5.000 EUR. potrebni su menica i 3 žiranta, koji moraju imati toliko ukupna primanja da rata ne prelazi polovinu tog iznosa. Za kredite vrednije od 5.000 EUR. neophodna je i hipoteka prvog reda na nepokretnost, potvrda o upisu u registar poljoprivrednih domaćinstava i još nekoliko dokumenata.

 

I Novosadska banka odobrava kredite poljoprivrednicima za kupovinu nove mehanizacije. Maksimalan iznos pojedinačnog kredita iznosi 5.000 EUR., a rok vraćanja kredita je 24 meseca, uz kamatnu stopu od 1,5% mesečno.

 

Hypo Alpe Adria banka takođe finansira kupovinu poljoprivredne mehanizacije, a pozajmice iznose od 10.000 EUR. do 3,5. mil EUR. Kredit može da se koristi jednokratno ili u više tranši, a poček je do jedne godine. Otplata glavnice kredita je na polugodišnjem i godišnjem nivou, a otplata kamate mesečno ili kvartalno. Poljoprivrednici koji žele da dobiju ovu vrstu kredita, moraju da ga obezbede gotovinskim depozitom, odnosno hipotekom prvog reda na centralnim lokacijama, jemstvom kompanija prihvatljivih za banku (mlekare, šećerane ili uljare), menicama poljoprivrednog porizvoda i menicom jemca, odnosno garanta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.