Izvor: Tanjug | Sreda, 23.01.2013.| 18:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slab odziv privatnih apoteka za izdavanje lekova na recept

Ministarka zdravlja dr Slavica Ðukić Dejanović izjavila je u sredu (23. januara 2013. godine) da odziv privatnih apoteka za izdavanje lekova na recept za sada nije veliki i da problem predstavlja rok plaćanja do 150 dana.

Ona je novinarima u Medicinskoj školi na Zvezdari, gde je predstavljen Priručnik za upravljanje medicinskim otpadom, rekla da ima informaciju da je nekoliko apotekarskih sistema potpisalo ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) i da se lekovi mogu podizati u 40 apoteka.

- Odziv privatnih apoteka nije veliki pre svega zbog roka plaćanja od 150 dana, koji neke privatne apoteke ne mogu da izdrže. Naša ideja je da se sledeće godine taj period skrati na 120 dana, a 2015. godine na 90 dana, što će biti prihvatljivo za sve - naglasila je Ðukić Dejanović.

Ona je dodala da se lekovi na recept mogu podizati u privatnim apotekama već petnaestak dana od dana potpisivanja ugovora sa RFZO.

Ministarka zdravlja je podsetila da je potpisivanje ugovora počelo 1. januara, ne samo u Beogradu već i u filijalama RFZO širom Srbije i da će trajati sve dok bude interesovanja.

Ona je naglasila da su uslovi za potpisivanje ugovora sa RFZO da apoteka ima po jednog farmaceuta u svakoj smeni, da je umrežena kako bi se pratio tok recepta i da je rok plaćanja do 150 dana.

Za strahovanja državnih apoteka da će biti u neravnopravnom položaju sa privatnicima ukoliko se i od privatnika ne bude tražilo da poštuju Zakon o javnim nabavkama, ministarka je rekla da će u ovoj godini i u državnim i u privatnim apotekama način snadbevanja biti identičan kao i do sada.

- Dakle neće biti nikakve razlike i promene, ni za jedne, ni za druge. Strah državnih apoteka bi trebalo da bude podsticaj. Konkurencija je potrebna i ja verujem da će državne apoteke pokazati da svojim kadrom i stručnošću mogu da opstanu na tržištu - zaključila je Dejanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.