NavMenu

Slab odziv privatnih apoteka za izdavanje lekova na recept

Izvor: Tanjug Sreda, 23.01.2013. 18:10
Komentari
Podeli

Ministarka zdravlja dr Slavica Ðukić Dejanović izjavila je u sredu (23. januara 2013. godine) da odziv privatnih apoteka za izdavanje lekova na recept za sada nije veliki i da problem predstavlja rok plaćanja do 150 dana.

Ona je novinarima u Medicinskoj školi na Zvezdari, gde je predstavljen Priručnik za upravljanje medicinskim otpadom, rekla da ima informaciju da je nekoliko apotekarskih sistema potpisalo ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) i da se lekovi mogu podizati u 40 apoteka.

- Odziv privatnih apoteka nije veliki pre svega zbog roka plaćanja od 150 dana, koji neke privatne apoteke ne mogu da izdrže. Naša ideja je da se sledeće godine taj period skrati na 120 dana, a 2015. godine na 90 dana, što će biti prihvatljivo za sve - naglasila je Ðukić Dejanović.

Ona je dodala da se lekovi na recept mogu podizati u privatnim apotekama već petnaestak dana od dana potpisivanja ugovora sa RFZO.

Ministarka zdravlja je podsetila da je potpisivanje ugovora počelo 1. januara, ne samo u Beogradu već i u filijalama RFZO širom Srbije i da će trajati sve dok bude interesovanja.

Ona je naglasila da su uslovi za potpisivanje ugovora sa RFZO da apoteka ima po jednog farmaceuta u svakoj smeni, da je umrežena kako bi se pratio tok recepta i da je rok plaćanja do 150 dana.

Za strahovanja državnih apoteka da će biti u neravnopravnom položaju sa privatnicima ukoliko se i od privatnika ne bude tražilo da poštuju Zakon o javnim nabavkama, ministarka je rekla da će u ovoj godini i u državnim i u privatnim apotekama način snadbevanja biti identičan kao i do sada.

- Dakle neće biti nikakve razlike i promene, ni za jedne, ni za druge. Strah državnih apoteka bi trebalo da bude podsticaj. Konkurencija je potrebna i ja verujem da će državne apoteke pokazati da svojim kadrom i stručnošću mogu da opstanu na tržištu - zaključila je Dejanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.