Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.01.2013.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija potpisnica "Dunav soja" deklaracije

Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potpisao je deklaraciju "Dunav soja" tokom sajma "Zelena nedelja" u Berlinu 19. januara, saopšteno je iz tog ministarstva.

Potpisnice Deklaracije su zemlje dunavske regije među kojima su Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Bavarska, Mađarska, Slovenija i Švajcarska.

Cilj deklaracije je uspostavljanje nove politike u oblasti gajenja soje koja će omogućiti bolje korišćenje domaćih resursa i umanjiti prekomernu zavisnost od uvoza soje koja se koristi za proizvodnju hrane, a posebna pažnja biće posvećena uzgoju, preradi i korišćenju GMO free soje.

Postoje više različitih uzroka niskog prinosa soje kao što su opšti ekonomski razlozi, visoke cene i klimatske promene, kao i organizacija proizvodnog sektora. Za srpsku poljoprivredu i Srbiju kao zemlju dunavskog sliva, potpisivanje Dunav deklaracije je od velikog značaja, jer se se na taj način jača regionalna saradnja, povećava vrednost domaćih proizvoda i utiče na širenje tržišta GMO free hrane, kažu u Ministarstvu.

Inicijativa da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije pristupi Dunav soja deklaraciji proistekla je na Međunarodnom soja simpozijumu održanom u Beču 5. septembra 2012. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.