Izvor: eKapija | Utorak, 15.01.2013.| 13:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Termovent-komerc" po prvi put na tržištu Abu Dabija - Beogradsko preduzeće rasprodalo više od 70% planiranog obima proizvodnje za 2013.

Miloš Perović

Iako je 2012. godina bila teška za industrijske proizvođače, beogradski "Termovent komerc", firma specijalizovana za projektovanje, proizvodnju i montažu HVAC opreme, ostvarila je značajan rast fizičkog i finansijskog obima proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Kupljena je proizvodna hala od austrijske komapanije "Huber" sa delom potrebnih tehnologija i pratećom infrastrukturom, a proizvodnja je u novoj fabrici u Kladovu krenula sa radom. Novi pogon značajno će podići kvalitet finalnog proizvoda i uvećati obim proizvodnje za oko 50%. Osim toga, beogradsko preduzeće je tokom prethodne godine povećalo broj zaposlenih ali i izašalo na nova tržišta.

- Krajem 2012, "Termovent" se po prvi put pojavio na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je pustio u rad farmaceutsku fabriku za proizvodnju infuzionih rastvora "Wellpharm" - kaže za "eKapiju" Miloš Perović, izvršni direktor "Termovent komerca".

- Proglašeni smo za najprofesionalniju kompaniju od svih koje su radile na ovom projektu. Isporučena je i instalirana oprema naše proizvodnje, automatika i ormani automatike formirani u našoj proizvodnji, ali moramo spomenuti i veliku podršku firmi "Automatika Vršac" i "Đerdap-usluge Kladovo", kao naših odabranih kooperanata.

Ovaj projekat je, kako kaže Perović, omogućio razgovore sa novim kompanijama sa tih prostora, pa se već ozbiljno vode razgovori sa kompanijama Saudijske Arabije, Iraka, Tunisa, Egipta…

Novi ugovori

Perović kaže da je "Termovent" tokom 2012. zabeležio i značajan rast realizovanih poslova na prostorima EU, u prvom redu Belgije, radeći velike projekte za kompanije "Purnapharmaceutical", "Delpharma", a krajem decembra potpisan je i novi ugovor sa kompanijom "Pfizer", najvećom svetskom korporacijom za proizvodnju farmaceutskih preparata.

Novi proizvodni pogon u Kladovu

- Ova kompanija posluje kao veliki sistem. Jedan deo se bavi humanom medicinom ili proizvodnjom aparata za potrebe ljudstva i populacije, a drugi je Animal Healt program. Prvi ugovor, sa važnošću do 2016, koji nam omogućava stalno prisustvo u projektima proizvodnje aparata koji se odnose na ljudsku upotrebu, potpisali smo tokom prošle godine, a krajem decembra potpisan je i ugovor sa delom koji se bavi proizvodnjom veterinarskih preparata i njegova važnost je do 2017. godine. Po tom ugovoru već smo dobili dve porudžbine jednu vrednosti 106.000 EUR i drugu 1,35 mil EUR.

Sardnja je nastavljena i sa španskom kompanijom "Cotex Viscofan" koja posluje u Novom Sadu. Do sada je "Termovent" instalirao 12 novih linija za proizvodnju creva za pakovanje delikatesa u ovoj fabrici, rekostruisao 12 postojećih a tokom 2012. godine pustio je u rad još 3 nove proizvodne linije. Sa ovom kompanijom postojala je mogućnost izlaska na kinesko tržište, ali se prema rečima Perovića od takve mogućnosti odustalo jer je destinacija predaleka.

- Pružili smo veliku tehničku podršku španskim i kineskim kompanijama da naprave naše rešenje, za koje smo dali saglasnost da može biti instalirano na tim prostorima, uz našu pomoć u tehničkom, stručnom delu i u samom puštanju, ali smo odustali od samog izvođenja na prostoru Kine jer je to za nas u ovom trenutku izuzetno komplikovano.

Rasprodato

Beogradski "Termovent-komerc" spada u red najozbiljijih proizvođača klima komora. Proizvodnja u ovoj kompaniji iz godine u godinu imala je prosečan rast između 20 i 30%, a otvaranjem novog pogona u Kladovu Perović očekuje da će se obim proizvodnje povećati minimalno 50%.

- S obzirom na to da smo više od 70% planiranog obima proizvodnje za 2013. godinu rasprodali, očekujemo da ćemo sa novim kapacitetima, zapošljavanjem i tehnološkim dopremanjem, obim proizvodnje povećati minimalno 50%. Vrednost novougovorenih poslova na prostorima EU za 2013. godinu iznosi oko 2.609.000 EUR, a tome treba pridodati još 542.000 ugovorenih i nezavršenih poslova iz ove godine, čija ce realizacija biti u 2013, kao i veoma izvesno dobijanje porudžbina za već usaglašene poslove u iznosu od oko 380.000 EUR.

U toku 2012. godine ova kompanija zaposlila je više od 10 izvršilaca, dok je u 2013. planirano zapošljavanje minimum 20 novih radnika.

Govoreći o daljim planovima, Perović kaže da je veliki optimista kada su u pitanju nova trzista poput Egipata, Tunisa, Iraka i Saudijske Arabije, ali i da ih tokom ove godine očekuje rad na programskom povezivanju sa zainteresovanim kompanijama Evrope i sveta na osmišljavanju zajedničke proizvodnje i obradi zajedničkih tržišta Rusije i EU.

Preduzeće će u aprilu ove godine proslaviti 20 godina poslovanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.