Izvor: B92 | Ponedeljak, 14.01.2013.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stranci će investirati u Srbiju 2,5 mlrd EUR u 2013?

U novoj godini možemo se nadati novim investicijama. Mogli bi da privučemo 2,5 mlrd EUR stranih investicija, a najveća su očekivanja u sektoru energetike.

Sa nemačkom vladom već je postignut dogovor vredan više od 100 mil EUR.

U 2013. godini Srbija ipak neće morati da prodaje porodični nakit, jer investicije ipak stižu. Pred kraj godine sklopljen je dogovor sa Nemačkom vredan 120 mil EUR.

- Pored energetike, vodonsabdevanje, pitanje EU integracije, to su pravne reforme ali i razvoj ekonomije. U oblasti energetike je to termoleketrana "Nikola Tesla" i elektrana u Bajinoj bašti. Ali kad pričamo o tim drugim temama, eu integracije, pravna reforme, i ekonomski razvoj u GIZ-u imamo jedan projekat koji se bavi i pomaže lokalnoj sredini u istočnoj Srbiji da napravi bolje okruženje za poslovanje - kaže Aleksandar Graunauer iz nemačke organizacije GIZ.

U Agenciji za strana ulaganja kažu da bi tokom 2013. Srbija ukupno mogla da ostvari 2,5 mlrd EUR direktnih investicija.

- Pored sektora energetike, veliko je interesovanje za automobilsku industriju, laku industriju, tekstil, industrija kože i obuće i konditorsku industriju, i naše veliko zadovoljstvo u segmentu informaciono komunikacionih tehnologija, i razgovori sa kompanijama upravo iz ovog sektora su ohrabrujući - kaže Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja.

U Privrednoj komori Srbije kažu da bi našoj privredi najviša značila ulaganja u proizvodne industrijske grane. Želje su jedno a mogućnosti drugo. S obzirom na situaciju u kakvoj se nalazimo značio bi nam svaki vid investicija.

- To podrazumeva, deo investicija koji će se odigrati kroz neminovne privatizacione procese, kroz one kompanije za koje u ovom trenutku možemo da kažemo da vrede. To je pre svega telekom to je i u farmaceutskom smislu "Galenika" - kaže Mihajlo Vesović, potpredsednik PKS.

Ohrabrenje za investitore ipak mora da dođe iz Srbije, odnosno stabilno okruženje i u političkom i u finansijskom smislu. Posle izborne 2012. godine u kojoj nas je zadesila i suša i dvocifrena inflacija, 2013. trebalo bi da bude godina veće makroekonomske stabilnosti, što znači predvidljivije okruženje za velike investitore.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.