Izvor: eKapija | Petak, 11.01.2013.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Blago iz krvi pupčane vrpce

Pupčanik novorođenčeta obiluje vrednim, potentnim, vitalnim matičnim ćelijama. Tokom devet meseci one su planirale i gradile telo novog ljudskog bića. I kasnije tokom života one pomažu da se održi mehanizam regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocenih ćelija se nalazi u krvi pupčane vrpce, koju lekar nakon presecanja drži u svojim rukama.

Osnivač "Vita 34" dr Eberhard Lampeter je među prvima u Evropi u svojim istraživačkim radovima prepoznao potencijal matičnih ćelija iz pupčane krvi u terapiji autoimunih oboljenja i razvio metodu da se ovaj dragoceni dar prirode trajno konzervira.

"Vita 34", jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija na svetu, sa najviše uspešnih tretmana u Evropi, prisutna je i u Srbiji putem zvaničnog agenta firme "Bio Save". Banku "Vita 34" je u Lajpcigu 1997. godine osnovao dr sci. med. Eberhard Lampeter zajedno sa nekoliko svojih kolega. Bila je to prva firma u Evropi, koja je roditeljima omogućila privatno čuvanje pupčane krvi.

Milovan Kovačević, direktor firme "Bio Save", kaže za naš portal da je u toku ove godine posle Beograda, predstavništvo otvoreno u Crnoj Gori, zatim u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Tu se, kako kaže, planovi širenja ne zaustavljaju.

- "Vita 34" je najstarija evropska banka matičnih ćelija i ima 90.000 klijenata, prva je po broju uspešnih tretmana matičnim ćelijama, a do sada su urađena 23 uspešna lečenja.

U Srbiji imaju ugovor sa 25 porodilišta. Kako kaže naš sagovornik, njihovi klijenti su na 50 godina osigurani od bankrotstva.

- Ono što je jako važno je da mi prilikom prikupljanja krvi koristimo sopstveni set. Krv se zatim transportuje u specijalnom setu koji čuva optimalnu temperaturu. U Lajpcigu se krv i matične ćelije čuvaju na temperature od -196c u specijalnim kesama za zamrzavanje koje su napravljene od materijala stabilnog na niskim temperaturama i otpornog u pogledu lomljenja. Uz kesu se čuva i 5 epruveta sa po 1ml krvi svaka kako bi se eventualna genetska podudarnsot proverila bez odmrzavanja celog uzorka što je velika prednost u odnosu na konkurenciju. Ukoliko klijent potražuje matične ćelije one mu se dostavljaju na dva načina- DHL-om ili mobilnim transportom. "Vita 34" poseduje pet vozila opremljenih laboratorijskom opremom koja obezbeđuje bezbedan transport kao i pripremu matičnih ćelija za upotrebu u samoj bolnici gde će se vršiti tretman.

Procedura za deponovanje krvi počinje potpisivanjem ugovora (osnovni je na 20 godina), zatim se popunjava formular za određivanje medicinske istorije porodice, zatim stiže set za prikupljanje krvi, nakon transportovanja krvi u banku, ispitivanja i potvrde da je pupčana krv podobna za skladištenje, banka dostavlja sertifikat. Tek po primanju sertifikata uplaćuje se naknada za izvršenu uslugu.

Na pitanje kakva je situacija u Srbiji u vezi lečenja matičnim ćelijama, sagovornik "eKapije" kaže da se u našoj zemlji zasada ne primenjuje lečenje matičnim ćelijama, uprkos tome što ima lekara sposobnih za takve vrste intervencija.

Statistika govori da od 70.000 porođaja godišnje u Srbiji, tek oko 1.500 majki odlučuje da sačuva matične ćelije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.