Izvor: Beta | Petak, 11.01.2013.| 11:49

Potpisan ugovor o ruskom kreditu za "Železnice Srbije" od 800 mil USD

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas u Moskvi sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 mil USD, za potrebe "Železnica Srbije".

Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje železničke infrastrukture u Srbiji predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo i izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica, dužine 68 kilometara.

Takođe, tim kreditom finansiraće se rehabilitacija šest deonica železničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizacazija pruga Beograd-Bar i nabavka dizelmotornih vozova ruske proizvodnje.

Period raspoloživosti kredita je pet godina, počev od godine stupanja na snagu kreditnog sporazuma, uz mogućnost da se u slučaju potrebe on produži.

Kamata će se obračunavati od datuma korišćenja kredita i plaćati kvartalno, primenom fiksne kamatne stope od 4,1% godišnje.

Na ceremoniji potpisivanja Dinkić je rekao da je sporazum izuzetno važan za razvoj infrstrukture u Srbiji, jer će biti rekonstruisana železnica u najvažnijim međunarodnim pravcima.

Siluanov je kazao da će sporazum doprineti tešnjoj saradnji poslovnih ljudi dve zemlje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.