NavMenu

EPS najavio transformaciju pet distribucionih kompanija - Do kraja 2013. moguća i nova zapošljavanja

Izvor: B92 Ponedeljak, 07.01.2013. 21:51
Komentari
Podeli

Aleksandar ObradovićAleksandar Obradović

Pored poskupljenja struje, "Elektroprivreda Srbije" za 2013. najavljuje velike promene u organizaciji ovog javnog preduzeća.

U EPS-u za B92 objašnjavaju da ove godine neće otpuštati, ali da će cena struje morati da raste, jer je kompanija i dalje u minusu. Direktor Aleksandar Obradović objasnio je koje se još promene očekuju.

- U sastavu EPS-a imamo pet distribucionih komanija - "Elektrovojvodinu", EDB, "Centar", "Jugoistok" i "Elektrosrbiju". Novi Zakon o elektroenergetici Srbije je propisao da ovih pet kompanija treba da se transformiše u dve, a to je - operater distributivnog sistema, koji će se baviti samo fizičkim održavanjem mreže, i javni snabdevač, kompanija koja će snabdevati tarifne kupce - navodi on.

Na pritužbe da Vojvodina ostaje bez novca, direktor tvrdi da osnivanje jedne firme nije "beogradizacija".

- Sedište te kompanije bi moglo da bude u nekom od naših gradova – Novom Sadu, Nišu - objašnjava Obradović, navodeći da konačna odluka zavisi od Vlade Srbije.

Odlučeno je i da 60 hiljada radnika ne strahuje u novoj godini - na kraju 2013. moglo bi ih biti i više, budući da će, prema rečima Obradovića, u novim kompanijama biti zaposleni novi ljudi. Otpuštanja, kaže direktor, neće biti, ali štednja je u EPS-u obaveza.

Obradović je rekao da se nada da neće biti potrebe za novim zaduživanjem "Elektroprivrede Srbije".

- Mi zasad nismo tražili ta zaduživanja i mislim da ćemo kroz realniju cenu električne energije i sa ovim promenama uspeti da ne otežavamo situaciju našoj državi.

Obradović je zaključio da u 2013. godini nećemo gledati istorijske nove projekte u energetici, ali će postojeći kapaciteti biti obnovljeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.