NavMenu

Kome idu "Imlek", "Bambi" i "Knjaz Miloš"? - "Danube Foods Group" planira prodaju nekih preduzeća u 2013.

Izvor: Tanjug Nedelja, 06.01.2013. 10:47
Komentari
Podeli

"Danube Foods Group" će u narednih šest meseci verovatno prodati neku od svojih kompanija, među kojima se nalaze i "Imlek", "Bambi Banat" i "Knjaz Miloš". U toj grupi kažu da nemaju nameru da šire poslovanje van regiona, već će se u narednih pola godine verovatno odlučiti za prodaju nekih preduzeća.

- Interesovanje za kupovinu je permanentno, jer su u pitanju dobre kompanije - rekao je za Tanjug generalni direktor "Danube Foods Group" (DFG) Slobodan Petrović.

Dodao je i da će kupac biti neko od strateških partnera koji su već u regionu, ali nije želeo da otkriva detalje kome bi mogli otići "moja kravica", "Bambi" ili "Knjaz".

- Ostali smo duže nego što smo planirali, i sada je vreme da zatvorimo ono što smo započeli - kazao je Petrović, objašnjavajući da neće biti novih pripajanja srpskih kompanija grupi.

Sumirajući rezultate poslovanja kompanije u 2012. godini, on je kazao da je zadovoljan, iako rezultati nisu bili na nivou prethodnih godina. Kratak rezime poslovanja u 2012. je da je obim prodaje mleka pao za oko 1%, "Knjaz Miloš" je uspeo da ostvari manji rast, a "Bambi" je ostao na nivou obima prodaje od 2011. godine.

Petrović je kazao da je prvi deo prošle godine bio bolji, odnosno da se velika promena osetila od septembra do kraja godine, a u prilog tome ide i činjenica da je promet robe u oktobru bio 10% manji u odnosu na oktobar 2011. godine.

- Imali smo problem sa mlekom, jer je ova godina bila jako sušna i smanjene su bile raspoložive količine, što je uticalo na rast cene, a i farmeri su imali dodatne troškove - kazao je Petrović.

Uz to, dodao je, preusmeravanje mleka iz susednih zemalja, naročito BiH, takođe je uslovilo dodatne troškove. Na tržište se odrazila i manja kupovna moć građana.

Direktor DFG je ocenio i da, kada je izvoz u pitanju, jak dinar nije dobar "saveznik".

- Smatram da odnos dinara i stranih valuta nije još na onom nivou na kojem bi trebalo da bude. Činjenica je da se kurs menjao sporije 2,5 puta od inflacije. To je otežalo ne samo izvoz, nego i poslovanje u zemlji, jer sa jedne strane imate kurs koji nije realan i pogoduje uvozu, a na drugoj strani se već godinama primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji umanjuje zaštitne mere - istakao je Petrović.

Petrović je objasnio i zašto se odustalo od ranije najavljivanog izlaska DFG na berzu.

- Želeli smo da izađemo na Frankfurtsku i Londonsku berzu, zatim smo proširili plan i na Varšavu, međutim podaci pokazuju da je krajem 2011. i 2012. dramatično opao interes investitora za takve poteze, i ocenili smo da ćemo imati velike troškove, a nećemo postici neki rezultat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.