NavMenu

"Srpska fabrika stakla" iz Paraćina duplira proizvodnju ambalažnog stakla do kraja januara

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.01.2013. 15:35
Komentari
Podeli

Predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, ocenio je da će nove, ozbiljne investicije u "Srpskoj fabrici stakla" (SFS), ako budu sprovedene kako je najavio investitor, biti od suštinskog značaja za Paraćin.

- Ako "Staklari" krene, bio bi to zamajac razvoja celog Pomoravlja i Srbije, jer je reč o jedinoj staklari u našoj zemlji - istakao je Paunović na tradicionalnom novogodišnjem koktelu za novinare.

U SFS-u užurbano rade na remontovanju peći B1, kapaciteta 70 tona na dan, koja će duplirati sadašnju proizvodnju ambalažnog stakla.

Peć će, kako je planirano, biti puštena u proizvodnju krajem ovog meseca, i zameniće peć na kojoj je u septembru bila velika havarija, kada se "zbog progorevanja od dotrajalosti", kako je tada izjavio Tanjugu generalni direktor Miodrag Miša Nikolić, izlilo 90 tona užarene staklene mase.

U pitanju je poslednja peć u pogonu ambalažnog stakla koja nije ugašena, a koju je novi vlasnik SFS, međunarodni konzorcijum na čelu sa "Glass industry" iz Bugarske, zatekao prilikom preizimanja fabrike od JP "Srbijagas".

Pored puštanja u pogon peći B1, u avgustu 2013. planirano je pokretanje proizvodnje na još dve linije, čime bi se postigao željeni nivo proizvodnje od 170.000 tona stakla godišnje. Cela proizvodnja, kako je istakao Nikolić, biće robotizovana.

Zbog zastarele tehnologije i havarija, SFS je ove godine proizvela tek nešto više od 30.000 tona stakla, od čega oko 17.000 tona ambalažnog. Najveći kupci ambalažnog stakla u Srbiji su vinarije, proizvođači mineralne vode, prehrambena industrija, a SFS trenutno ne može da ispuni zahteve industrije piva i bezalkoholnih pića.

Izvoz je u 2012. godini bio oko 5 mil EUR, uglavnom trgovačkog stakla, dok je ambalažnog vrlo malo izvezeno, pretežno u države na prostoru bivše SFR Jugoslavije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.