NavMenu

Top 10 IT veština za 2013. godinu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 31.12.2012. 11:39
Komentari
Podeli

Gubitak posla u poslednje vreme je jedan od najvećih strahova u svetu, ali i u Srbiji. Prognozira se da će u 2013. godini, zaposlenost u našoj zemlji nastaviti da opada, i to iz meseca u mesec.

Sa druge strane, ima i onih koji ne "razbijaju previše glavu" oko toga da li će imati posao u narednoj godini. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno se nalazi svega 57 programera, što je još manje u odnosu na početak godine kada ih je bilo 63.

Ipak, to ne znači da IT stručnjaci mogu da "sede skrštenih ruku" i čekaju da im posao "padne sa neba". Uspešnu karijeru će dalje graditi uglavnom oni koji prate trendove u novim tehnologijama, kažu u "LINK group", kompaniji koja se već 15 godina uspešno bavi profesionalnom edukacijom i sertifikacijom iz oblasti informacionih tehnologija i savremenog poslovanja.

- Ovo je jedna od oblasti u kojoj se promene najbrže dešavaju i, za one koji hoće da napreduju, neophodno je stalno učenje i sticanje novih znanja. Tek što se ovlada aktuelnim razvojnim alatima ili softverskim paketima, već se najavljuje dolazak novih verzija ili su one već na tržištu. Oblast informacionih tehnologija je izuzetno profitabilna, ali samo ako konstantno pratite inovacije u oblasti kojom se bavite - objašnjava Nikola Subotić sa IT Akademije.

Znanja iz oblasti programiranja našle su se na prvom mestu liste najtraženijih IT veština u 2013. godini. Anketa koju je za američko tržište sproveo Computerworld.com, pokazuje da od ispitanih 334 direktora iz IT sektora čak 60% njih planira da zaposli kandidate koji imaju upravo ove veštine.

Na drugom mestu traženih znanja našla se sposobnost upravljanja projektima u informacionim tehnologijama, a IT direktori najavljuju da će "pojačati" svoje snage za oko 40% stručnjaka iz ove oblasti. U kompanijama navode da potrebe za projekt menadžerima u IT industriji rastu zato što se povećava i broj projekata koji se u firmi pokreću.

Osim već dobro poznatih veština kao što je pružanje usluga u oblasti tehničke podrške, na listi su se našle i one vezane za novije tehnologije, kakva je razvijanje mobilnih aplikacija.

- U Srbiji je kreiranje mobilnih aplikacija postalo naročito aktuelno tokom prošle godine. Predvideli smo da će se povećavati potreba za IT stručnjacima koji su usko vezani za ovu oblast, pa smo u martu ove godine oformili nov smer na IT Akademiji, za programiranje mobilnih aplikacija, i interesovanje je značajno - dodaje Nikola Subotić.

Ovo su top 10 IT veština koje će biti tražene u 2013. godini:

1. Programiranje

- 60% kompanija planira da u 2013. godini zaposli ljude sa ovim veštinama.

2. Projektni menadžment

- 40% kompanija planira da zaposli ljude sa ovim veštinama.

3. Tehnička podrška

- Zapošljavanje ljudi sa ovim veštinama u 2013. planira oko 35% kompanija.

4. Bezbednost informacionih sistema

- 27% kompanija planira da zaposli radnike sa sa ovim veštinama.

5. Analitičke i poslovne veštine

- 26% kompanija planira da dogodine zaposli ljude sa ovim veštinama.

6. Cloud tehnologija

- Radnike sa ovim veštinama zapošljavaće 25% kompanija.

7. Virtualizacija

- 24% kompanija planira da u 2013. zaposli ljude sa ovim veštinama.

8. Networking (mrežni sistemi)

- 19% kompanija dogodine planira da zaposli ljude sa ovim veštinama.

9. Razvoj mobilnih aplikacija i uređaja

- 19% kompanija zapošljavanje stručnjake u ovoj oblasti.

10. Data centri (centri za skladištenje podataka)

- Oko 16% kompanija planira da u 2013. zaposli ljude sa ovim veštinama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.