NavMenu

Amonijačna rashlada se vraća na velika vrata - Beogradski "Cooltech Solutions" očekuje potpisivanje ugovora vrednog više od 1 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.12.2012. 12:43
Komentari
Podeli

Beogradska kompanija za projektovanje, distribuciju i servis rashladne opreme "Cooltech Solutions", nedavno je novosadskoj "Neoplanti" isporučila 3 BAC Baltimore Aircoil evaporativna kondenzatora CXVE 466, prve tog tipa u našem regionu, a sudeći prema najavama, veliki projekti tek čekaju ovu beogradsku kompaniju.

Kako je za "eKapiju" rekao Danilo Pavlović, menadžer prodaje u "Cooltech Solutions", u toku su pregovori za jedan veliki projekat u Srbiji i jedan u regionu vredan više od 1 mil EUR.

- U pitanju je veliki projekat u jednoj od susednih zemalja. Očekujemo potpisivanje ugovora pa ne možemo da iznosimo više detalja dok konačni dogovori ne budu poznati. Vrednost projekta trebalo bi da bude viša od 1 mil EUR.

"Cooltech Solutions" trenutno je angažovan na rekonstrukciji amonijačne rashladne stanice u "Nestle" pogonu sladoleda u Staroj Pazovi.

Beogradsko preduzeće nudi široku paletu delatnosti od industrijske i komercijalne rashlade, preko različitih energetskih postrojenja, do procesa u prehrambenoj industriji.

Kako kaže Pavlović, najviše su zastupljeni u mlekarama, pivarama, proizvodnji hrane i sokova a najveći broj projekata urađen je u amonijačnoj rashladi koja se "vraća na velika vrata".

- Glavna prednost amonijaka je efikasnost. Iako je skuplji na samom početku investicije, amonijak koristi znatno manje električne energije i tu se ostvaruje prednost. Freonska instalacija za veće kapacitete može biti i preko tri puta manje efikasna od amonijačne. Tako je dugoročno investicija i više nego isplativa.

Prema rečima sagovornika "eKapije", na domaćem tržištu "Cooltech Solutions" se izdvojio inovativnom i kvalitetnom opremom, koja se u potpunosti uvozi i sklapa u pogonu na Plavim horizontima odakle se isporučuje kupcima.

Firma je partner rashladne divizije "GEA grupe", najveće kompanije za procesnu tehniku, koja u svetu ima preko 200 fabrika. Najviše se ponose "Gea Grasso" amonijačnim klipnim kompresorom V serije, koji je prema Pavlovićevim rečima najefikasniji na tržištu jer daje najviše rashladne uz minimalni utrošak električne energije.

- Tokom razvoja ovog kompresora vodilo se računa o svakoj komponenti i potrebama korisnika. Grasso V serija, klipnih kompresora predstavlja potpuno novu konstrukciju koju odlikuju visoka energetska efiasnost i niska temperatura potisnog gasa. Uz to, troškovi održavanja su minimalni a pouzdanasot maksimalna.

Sa opremom za amonijačno i freonsko hlađenje "Cooltech Solutions" se predstavio i na minulom KGH kongresu od 5. do 8. decembra u beogradskom centru "Sava". Iako je preduzeće osnovano kao tehnička podrška "Gea grupe" u regionu vremenom se razvilo, te je pored generalnog partnerstva sa nemačkom kompanijom, uspostavilo saradnju i sa drugim kompanijama rashladne divizije kao što su PARKER, SIKA, CROCCO.

Kao relativno mlada firma, koja posluje nepune 4 godine, "Cooltech Solutions" je upisao nekoliko ozbiljnih referenci u zemlji i regionu. Kompletno su opremili "Swisslion" fabriku sladoleda, radili rekonstrukciju rashladnog sistema u "Mlekari Subotica", veliki broj poslova za "Imlek" i "Imlek Bitolu" u Makedoniji, dok je deo asortimana implementiran i u nikšićkoj pivari.

U planu je intenzivniji rad sa ULO hladnjačama za produženo držanje voća, uglavnom jabuka. Reč je o još jednoj novini na domaćem tržištu budući da tek nekoliko sličnih hladnjača postoji u Srbiji. Kako kaže Pavlović, već ima zainteresovanih kupaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.