NavMenu

Šta je sve potrebno za oslobađanje od poreza u međunarodnom prevozu?

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.12.2012. 12:18
Komentari
Podeli

Ministarstvo finansija donelo je Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV-a, koji 1. januara 2013. stupa na snagu.

Tim dokumentom, definisan je postupak poreskog oslobođenja kada je reč o slanju i otpremanju dobara u inostranstvo, slobodnim zonama i carinskim skladištima, usluga oplemenjavanja, opravke i ugradnje (koje izvode strana lica), izvozom, tranzitom i privremenim uvozom. Utvrđeno je koji su dokumenti potrebni za oslobađanje, i koje institucije su nadležne.

Takođe, definisan je način i postupak poreskog oslobađanja, u oblasti saobraćaja. Poresko oslobođenje obveznik može da ostvari ako obavlja usluge međunarodnog prevoza lica, od stranog arodroma do aerodroma u Srbiji o obrnuto, kao i od inostranog do inostranog aerodroma, preko teritorije naše zemlje.

Slično je i sa međunarodnim prevozom lica brodovima u rečnom saobraćaju, isporukama brodova, i prometom dobara namenjenih neposrednim potrebama brodova.

Pravilnikom je definisano i poresko oslobođenje, koje se može ostvariti za promet dobara i usluga koji vrši diplomatskim i konzularnim predstavništvima, međunarodnim organizacijama, stranom osoblju, kao i članovima njihovih porodica.

Osim toga, precizirana su i poreska oslobađanja u oblasti ugovora o donaciji, ugovora o kreditu, i drugih međunarodnih ugovora.

Za više informacija




Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.