Izvor: eKapija | Utorak, 25.12.2012.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Oglašavanje kome se može verovati - Sertifikat "Excellent SME" Srbija naišao na dobar prijem u domaćoj privredi

U obilju podataka na Internetu nije jednostavno razlučiti koja je poruka relevanta, a koja ne. U celoj toj vrevi informacija i svakodnevnom bombardovanju ponudama različitih proizvoda i usluga, pojavio se online sertifikat "Excellent SME" Srbija Privredne komore Srbije (PKS) koji olakšava selekciju, odnosno procenu validnosti informacija.

Online sertifikat "Excellent SME" je nov pristup "oglašavanja s kredibilnošću". Sva uspešna srpska srednja, mala i mikro preduzeća koja žele da svoje rezultate i poslovnu uspešnost pokažu potencijalnim partnerima i kupcima mogu se prijaviti za ocenu i ukoliko ispunjavaju kriterijume za dobijanje sertifikata, a kredibilnost garantuju izdavač PKS, bonitetna kuća "Coface" Srbija i priznata "SafeSigned" tehnologija.

Prvi kriterijum za dobijanje sertifikata je da godišnji promet preduzeća bude minimum 4 miliona dinara. Sledeći korak u sertifikaciji zasniva se na dobijanju bonitetne ocene i izveštaju bonitetne kuće "Coface" Srbija koja ima preko 300 mil EUR osigurane sume u srpskoj privredi, a deo je globalne "Coface" grupe, treće kompanije u svetu za osiguravanje potraživanja.

Pored bonitetne ocene, koja je rezultat finansijske analize poslovanja preduzeća, bonitetni izveštaj sadrži i ocenu platnog morala i rizika poslovanja s preduzećem, s prikazom moguće insolventnosti u periodu od narednih 12 meseci. Metodologija ocenjivanja je međunarodno priznata i uporediva za preduzeća iz brojnih država sveta u skladu sa Basel II.

Srpska preduzeća koja dobiju bonitetnu ocenu 6 ili više, na skali od 1 do 10, ispunjavaju uslov za dobijanje sertifikata poslovne uspešnosti. Zatim se na portalu kompanije postavlja znak kvaliteta čiju originalnost garantuje tehnološko rešenje "SafeSigned" koje onemogućava kopiranje sertifikata "Excellent SME" na lažne sajtove. Ova tehnologija izveštava vlasnika originalnog sertifikata o eventualnim upadima, pokušajima kopiranja sertifikata i krađi identiteta. "SafeSigned" tehnologiju za dodelu svojih licenci koriste i američki TRUSTe, EU Privacy Association, kao i britanske i američke banke.

- Punovažnost sertifikata se zasniva na stalnom monitoringu kompanije "Coface" Srbija tokom godinu dana, i ukoliko bonitet preduzeća padne ispod propisane ocene odnosno dođe do negativnih promena u poslovanja, kao što je na primer blokiranje računa firme, sertifikat se oduzima - kaže za "eKapiju" Đorđe Živanović, direktor kompanije "Coface" Srbija.

Nakon godinu dana uspešnog finansijskog poslovanja, kompanija može produžiti licencu.

- U prve dve nedelje, 160 srednjih, malih i mikro preduzeća u Srbiji postalo je nosilac "Excellent SME" sertifikata, a procene su da preko 30.000 firmi zadovoljava kriterijume za dobijanje bonitetne ocene iznad 6 – dodaje Živanović.

Cena sertifikata je 197 EUR uz dodatno plaćanje 39 EUR za postavljanje znaka kvaliteta i na sajt sa drugim domenima u vlasništvu kompanije. Procedura sertifikacije traje svega tri dana. Nakon dobijanja zadovljavjuće ocene postavlja se znak kvaliteta na portalu kompanije čime se potvrđuje da je sajt u vlasništvu tog preduzeća, ali i da je ono poslovno uspešno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE