NavMenu

Odbor za evropske integracije u načelu usvojio Predlog zakona o javnim nabavkama

Izvor: Beta Ponedeljak, 24.12.2012. 15:56
Komentari
Podeli

Odbor za evropske integracije Skupštine Srbije usvojio je danas u načelu Predlog zakona o javnim nabavkama, mada je u raspravi ukazano na neusklađenost pojedinih delova predloga sa primedbama Evropske komisije.

Predsednica Odbora za evropske integracije Milica Delević ukazala je da se u komentaru Evropske komisije na predlog zakona konstatuje da je on usaglašen sa evropskim propisima više nego prethodni, ali ne i dovoljno.

- Komisija je navela da će sa interesovanjem pratiti kako će teći usvajanje podzakonskih akata - dodala je Delević.

Kao primedbe Evropske komisije, navela je povlašćen status domaćih ponuđača koji je ostao u zakonu, i šire izuzetke od primene zakona, pre svega u vezu sa Narodnom bankom Srbije (NBS).

Član radne grupe za izradu predloga zakona o javnim nabavkama Bojan Terzić rekao je da će se sa stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Prednost domaćih ponuđača u odnosu na ponuđače iz zemalja EU svesti "isključivo na prednost u ceni".

SSP će stupiti na snagu kada ga budu ratifikovale sve članice EU što dosad nije učinila samo Litvanija. Terzić je dodao da je predlogom smanjen preferijancijalni tretman domaćih ponuđača i to sa "20 na 10%" u slučaju ekonomski najpovoljnije ponude. To znači da će naručilac morati da sklopi ugovor sa domaćom firmom ako ako njena ponuda ne bude skuplja za više od 10% od ponude strane kompanije.

Na pitanje poslanice Demokratske stranke Gordane Čomić o roku donošenja podzakonskih akata, Terzić je rekao da će ona biti pripremljena do početka primene zakona o javnim nabavkama. Terzić je rekao da će na njima raditi Uprava za javne nabavke uz konsultacije nevladinog sektora i stručnjaka.

Kako je rekao, to je bio jedan od razloga da se primena zakona odloži za april 2013. godine.

Terzić je napomenuo da u pogledu izuzetaka nabavki za NBS od primene zakona, predlogom je ta mogućnost sužena na četiri do pet predmeta, između ostalog kada se radi o bezbednosti novčanica.

Ranije je NBS, pozivajući se na bezbednost imala veliki broj poverljivih javnih nabavki.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.