NavMenu

Na crnogorskom primorju niče sve više luksuznih "ruskih sela"

Izvor: Danas Četvrtak, 24.08.2006. 14:57
Komentari
Podeli

Na Crnogorskom primorju, posebno u zaleđu Budve i na području Svetog Stefana, niču "ruska sela". I to ne makar kakva, već sela s raskošnim vilama, što novoizgrađenim, što obnovljenim starim zdanjima.

Prema statistici, od stranaca najviše kuća i stanova poseduju Srbi, potom Rusi i na kraju Englezi koji su tek u prodoru.

Zvanična statistika nekretnina se, međutim, zaustavila na 1999. godini, kada su Srbi posedovali 45% stanova u kućama za odmor na primorju i planinskom delu Crne Gore. Istovremeno su bili vlasnici po 5% preduzeća i stanova u gradovima, kao i petine ukupnih ugostiteljskih kapaciteta.

Sve više na meti inostranih kupaca i investitoraSve više na meti inostranih kupaca i investitora

Međutim, Srbima su se u međuvremenu pridružili Rusi, a u poslednje dve godine i Englezi. Cene na tržištu nekretnina se svakodnevno menjaju, ali generalno i dalje važi da se kvadrat placa na moru može kupiti za 300 do 500 EUR, a kvadrat kuće, odnosno stana od 1.000 do 3.000 EUR.

Ruski investitori su dosad na crnogorskom primoriju kupili hotele "As" u Perazića Dolu, "4. juli" u Petrovcu i "Ksanadu" kod Herceg Novog, kao i petrovački restoran "Kastelo". Crnogorsko-ruska kompanija "Montenegro stars" postala je vlasnik hotela "Splendid" i "Montenegro" u Bečićima, a ruskim kapitalom je izgrađena i vila "Montenegro" na Svetom Stefanu koja je jedina u Crnoj Gori, do otvaranja hotela "Splendid", imala pet zvezdica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.