Izvor: Tanjug | Sreda, 19.12.2012.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Biomasa iz PKB-a grejaće škole, bolnicu i plastenike - Srbija i Švajcarska pokrenule zajednički pilot-projekat

U Vladi Srbije danas je potpisan sporazum o zajedničkom pilot projektu Srbije i Švajcarske, koji se odnosi na korišćenje biomase sa polja "Poljoprivredne korporacije Beograd" (PKB).

Taj sporazum omogućiće realizaciju ulaganja od 7,5 mil EUR u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti u Srbiji. Sporazum su potpisali ministarka energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh.

Cilj projekta je korišćenje biomase za proizvodnju toplotne i električne energije za grejanje plastenika PKB-a u Padinskoj Skeli, obližnje škole i psihijatrijske bolnice, kao i proizvodnja i prodaja električne energije "Elektroprivredi Srbije" (EPS), saopšteno je iz tog ministarstva.

Na poljima PKB-a svake godine, posle žetve, ostaje velika količina neiskorišćene otpadne biomase (sojina slama, kukuruzovina i slično) koja predstavlja značajan energetski izvor.

Investicija u novo postrojenje biće oko 2,58 mil EUR, ulaganje u projekte energetske efikasnosti još oko 2,588 mil EUR, dok je za izgradnju infrastrukture potrebno ulaganje od 2,57 mil EUR.

Ovaj projekat je prvi koji obuhvata kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivog izvora u Srbiji, a može se očekivati da ovaj pilot projekat u budućnosti odigra pionirsku ulogu u uvođenju ovakvog vida kombinovane proizvodnje energije i u drugim krajevima Srbije, ističe se u saopštenju.

Ugovor koji je danas potpisan predstavlja i početak realizacije prioritetnih projekata koji je Ministarstvo energetike predstavilo 14. decembra, a među njima je i ovaj pilot projekat.

U jednom, već izgrađenom postrojenju, snage 1,5 MW za zagrevanje plastenika u PKB-u, površine oko jedan hektar uspešno se koristi sojina slama kao osnovno gorivo. To postrojenje uspešno radi već tri godine

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.