NavMenu

Dva super-kompjutera stižu u Srbiju - Potpisan ugovor sa kompanijom HP vredan 715.000 EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 19.12.2012. 14:23
Komentari
Podeli

Darko Đukić i Miloš ĐurkovićDarko Đukić i Miloš Đurković

Kompanija HP i Jedinica za upravljanje projektom (JUP) "Istraživanje i razvoj" potpisali su danas ugovor o nabavci dva super-kompjutera u vrednosti od 715.000 EUR, za potrebe Instituta za fiziku u Beogradu i Istrazivačkog centra za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu.

Direktor kompanije HP Miloš Đurković je kazao da je ovo istorijski trenutak za srpsku nauku, jer naša zemlja nabavkom super-kompjutera dolazi na svetsku mapu zemalja sa takvim tehnologijama.

Prema njegovim rečima, primena super-računara je velika ne samo u nauci, nego i u privredi, za dalji razvoj istražvanja. Sada Srbija ima šanse da postane regionalni centar u superkompjutingu.

Računari će, između ostalog, biti korišćeni u oblasti simulacije strujanja krvotoka u kardiovaskularnom sistemu radi bržeg predviđanja rasta ateroskleroze kod specifičnih pacijenata, kao i u oblasti istraživanja strujanja fluida i transporta mase u pozemnim vodama, ali i klimatskih promena i njihovih uticaja na sredinu.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić je kazao da će ova oprema biti povezana u evropsku mrežu super-kompjutera, kako bi se razmenjivala znanja i iskustva. On je istakao da će računari biti instalitani za dva do tri meseca.

Belić je naveo da je u planu izgradnja superkompjuterske instalacije na nivou cele zemlje.

Direktor Jedinice za upravljanje projektom (JUP) "Istraživanje i razvoj" Darko Đukić je kazao da bi veliki projekat nabavke opreme za celu naučnu zajednicu, vredan oko 50 mil EUR, trebalo da znatno doprinese pobošljanu naučnih rezultata u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.