Izvor: Tanjug | Sreda, 19.12.2012.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dva super-kompjutera stižu u Srbiju - Potpisan ugovor sa kompanijom HP vredan 715.000 EUR

Darko Đukić i Miloš Đurković

Kompanija HP i Jedinica za upravljanje projektom (JUP) "Istraživanje i razvoj" potpisali su danas ugovor o nabavci dva super-kompjutera u vrednosti od 715.000 EUR, za potrebe Instituta za fiziku u Beogradu i Istrazivačkog centra za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu.

Direktor kompanije HP Miloš Đurković je kazao da je ovo istorijski trenutak za srpsku nauku, jer naša zemlja nabavkom super-kompjutera dolazi na svetsku mapu zemalja sa takvim tehnologijama.

Prema njegovim rečima, primena super-računara je velika ne samo u nauci, nego i u privredi, za dalji razvoj istražvanja. Sada Srbija ima šanse da postane regionalni centar u superkompjutingu.

Računari će, između ostalog, biti korišćeni u oblasti simulacije strujanja krvotoka u kardiovaskularnom sistemu radi bržeg predviđanja rasta ateroskleroze kod specifičnih pacijenata, kao i u oblasti istraživanja strujanja fluida i transporta mase u pozemnim vodama, ali i klimatskih promena i njihovih uticaja na sredinu.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Belić je kazao da će ova oprema biti povezana u evropsku mrežu super-kompjutera, kako bi se razmenjivala znanja i iskustva. On je istakao da će računari biti instalitani za dva do tri meseca.

Belić je naveo da je u planu izgradnja superkompjuterske instalacije na nivou cele zemlje.

Direktor Jedinice za upravljanje projektom (JUP) "Istraživanje i razvoj" Darko Đukić je kazao da bi veliki projekat nabavke opreme za celu naučnu zajednicu, vredan oko 50 mil EUR, trebalo da znatno doprinese pobošljanu naučnih rezultata u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.