NavMenu

Kako da zaradite dodatni novac - Uspešan hobi ili mikrobiznis spas za kućni budžet

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.12.2012. 17:06
Komentari
Podeli

Jedna od torti Ane StevanovićJedna od torti Ane Stevanović

Potrošačka korpa u Srbiji za većinu građana veća je od plate. Kažu da je neprimereno pitati kako onda uopšte preživljavamo i kako nadomestimo tu razliku. Tako smo, kažu i to, navikli živeći godinama, ne od prvog do prvog, nego iz minusa u minus.

Kako bi mesečni saldo ipak ostao u plusu, mnogi se odlučuju za još jedan posao. Budući da na tržištu rada i nema baš nekog izbora za dodatnim poslovima, njbolje bi blio da započnete svoj sopstveni mikrobiznis ili da svoj hobi, ako ga imate, počnete da naplaćujete.

Tako kada dođete kući možete da zasučete rukave. Umor, preopterećenost "regularnim" poslom za većinu je samo izgovor. Niko ne očekuje od rudara da treba da radi još jedan fizički posao, ali ako na primer imate kancelarijski posao sa osmočasovnim radnim vremenom, jedino što vas deli od dodatne zarade jeste dobra ideja i istrajnost. Jer, obično za dodatne poslove ne treba neki veći početni kapital. I kao što su, prema poslednjim podacima u Srbiji najveće plate u IT sektoru, tako se i teoretski najviše može zaraditi održavanjem ili izradom više sajtova istovremeno. Za postavljanje osnovnog sajta može uzeti između 100 i 150 EUR.

Oni su imali dobre ideje

Životne priče naših sagovornika govore da mašta nema kraja. Diplomata koji pravi nakit, lekarka koja pravi torte ili pravnik koji pravi unikatne čestitke. Ako vam to izgleda zamršeno, možda poznajete nekog ko se "za svoj groš" bavi izradom sajtova? Ili fotografisanjem... Bilo kako bilo, svi su oni na kraju meseca u plusu.

Dušan Miletić, student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, ne čeka diplomu u ruci da bi počeo da zarađuje. On do novca dolazi izrađujući i održavajući sajtove. Na pitanje koliko se od toga može zaraditi kaže da sve zavisi od toga koliko i šta radite.

Primera radi, kompanije i drugi kojima je neophodna prezentacija na Internetu, spremne su da za osnovni sajt, dakle bez preterano zahtevnih aplikacija, izdvoje 100-150 EUR. Za održavanje sajtova mesečno može da se uzme minimum 20-40EUR po sajtu. To podrazumeva samo "kačenje podataka". Izrada foruma, igrica ili slično, dodatno se naplaćuju..

U proseku moguće je raditi istovremeno za 5-6 sajtova. Naravno opet zavisi šta. Ukoliko treba postaviti statičku stranicu, Miletić kaže da mu je dosta 2-3 dana, dok za kompleksniji vebsajt treba i do 20 dana rada. Tako u slučaju zarađivanja putem Interneta stoji staro pravilo "koliko para, toliko muzike".

Nakit koji donosi novac

Mantra da su dijamanti ženin najbolji prijatelj odavno je preinačena. Bisere je zamenio efektan i što originalniji nakit, čija cena nije bitna koliko činjenica da treba biti poseban i da upravo nakitom treba dati lični pečat stilu.

Jedna od torti Ane StevanovićJedna od torti Ane Stevanović
(Mila Mamužić i "Nakit Mila")

Upravo je to opredelilo i Milu Mamužić, diplomiranog politikologa da počne da se bavi izradom nakita. Iako je po akademskom obrazovanju diplomata i stručnjak za međunarodne odnose, Mila već dugo radi u jednoj od beogradskih marketinških agencija. Zajedno sa sestrom Željkom, letos se odlučila za izradu unikatnog nakita, ogrlica, narukvica, i trenutno popularnih karika, pod imenom "Nakit Mila".

- Prvi veći "test" da li naš nakit ima prolaznost, primenili smo kod prijatelja i kolega, a ubrzo smo formirale i posebnu stranicu na Facebook-u, što se ispostavilo kao odličan potez, s obzirom na to da nam je od tada prodaja značajno uvećana. Ponuda našeg nakita može se pronaći i na nekoliko specijalizovanih sajtova (mojekrpice.rs i kupoholicarke.com) - kaže Mila Mamužić.

Materijal za nakit sestre Mamužić nabavljaju u specijalizovanim radnjama za repromaterijal, a deo putem Interneta. Osim na društvenim mrežama, ulažu u klasične vidove oglašavanja kao sto su štampani flajeri, a koje dele frizerskim i kozmetičkim salonima.

Kada je zarada u pitanju, naša sagovornica kaže da je ona srazmerna uloženom trudu.

- Kada smo aktivne po pitanju noviteta, kada na društvenim mrežama konstantno izbacujemo nove proizvode, kada uložimo u kvalitetniji i lepši materijal, to se odmah prepozna i odrazi na broj narudžbina i na zaradu. Svakako da može lepo da se zaradi, ali je zasita neophodno biti konstantno posvećen – kaže Mila Mamužić.

Ona dodaje da je, s obzirom na to da i ona i sestra imaju stalno zaposlenje, izrada nakita za sada u okvirima hobija, ali da im "ne manjka ni ambicije ni volje da se sve to pretvori u nesto više".

Slatki recept za zaradu

Jedna od torti Ane StevanovićJedna od torti Ane Stevanović

Beograđanka Ana Stevanović, dok čeka na beli mantil, ponosno nosi belu poslastičarsku kapicu. Mlada doktorka još na trećoj godini studija počela je da pravi torte i kolače, po porudžbini, a kako kaže, od poslastica mesečno zaradi 10-15.000 dinara. Mušterije joj dolaze po preporuci, a do sada se na njenu spretnu varjaču niko nije požalio.

- Počelo je tako što sam pravila torte prijateljima i komšijama za rođendan, a kasnije su mi se javljali oni koji su ih na tim proslavama probali. Kasnije sam počela da nabavljam profesionalne alate za ukrašavanje, kutije...

U poslednje vreme, hit među sladokuscima su ukrasi od fondana, a mušterije joj najviše traže kinder tortu i specijalnu "Aninu tortu od malina". Iako su njeni specijaliteti i na mladenačkim i slavskim trpezama, najviše je, ipak, traže za dečje rođendane.

Torta u obliku grba Crvene zvezde, koju je spremala za 14. rođendan jednog Marka, pokazala je da medicina, i u kulinarstvu, ponekad može da pomogne. Uz "tortu sa što manje kalorija", mama dečaka koji ima problema sa viškom kilograma, je od doktorke Ane dobila i nekoliko saveta za poslastice koje ne goje.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.