Izvor: Tanjug | Četvrtak, 13.12.2012.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

NIS prvi na listi - Kojih 500 firmi najviše prihoduje u Srbiji?

(Foto: b)

Ukupno 5.000 preduzeća u Srbiji ostvaruje 82% prihoda celokupne privrede, što pokazuje da su se u vreme krize mnogo brže razvijale velike kompanije.

- Hypo Alpe Adria banka pratila je ove kompanije od 2007. godine, i one čine deo obrađenog sektora u publikaciji "TOP 500". Te kompanije čine svega 5% svih preduzeća u Srbiji, i zapošljavaju 65% radnika - rekao je predsednik IO Hypo Alpe Adria banke Vladimir Čupić, na predstavljanju publikacije "TOP 500" u "Sava centru"

- To predstavlja veliki problem za privredu cele zemlje, jer je dovoljno da jedna od kompanija koja je u top 100 prestane sa radom, kao što je to bio slučaj sa Železarom Smederevo, pa je zato neophodna disperzija - rekao je Vladimir Čupić.

Ta jedinstvena publikacija, u izdanju nedeljnika NIN, nastala je u saradnji sa "Altis Capital" i Hypo Alpe Adria bankom, i promovisana je u okviru okruglog stola "Poslovni izazovi kompanija u 2013."

U publikaciji "TOP 500" se prvi put daje prikaz 500 najvećih privrednih subjekata u Srbiji, mereno poslovnim prihodima.

Rangiranje i analiza najvećih preduzeća su rađeni na bazi finansijskih izveštaja i osnovnih podataka pribavljenih od Agencije za privredne registre.

Od prvih 10 preduzeća na listi, "Naftna industrija Srbije" (NIS ad) ima najveći poslovni prihod za 2011. godinu od 192,6 miljardi dinara (1,7 mlrd EUR), dok je na drugom mestu "Elektroprivreda Srbije" sa 190,3 milijardi dinara.

(Foto: b)

Na listi najuspešnijih 10 preduzeća nalaze se i "Telekom Srbija" (114 milijardi dinara), "Delta Holding" (111,9 milijardi dinara), "Delhaize Srbija" (104,9 milijardi dinara), JP "Srbijagas" (79,9 milijardi dinara), "U.S. Steel Srbija" (72,9 milijardi dinara), "Victoria Group" (57,8 milijardi dinara), "Mercator" (53 milijardi dinara) i "Tarkett" (51,6 milijardi dinara), koje se ujedno nalaze ina listi "Top 500" najuspešnijih kompanija srednje Evrope.

Direktor "Altis Capital", Marko Mićanović, ukazao je da publikacija sagledava ukupnu snagu privrednih subjekata izraženu kroz njihove prihode, i da su njom obuhvaćene firme koje diktiraju tempo u našoj ekonomiji.

On je ukazao i da kratkoročni dugovi učestvuju sa 82% u ukupnom kreditnom finansiranju tih kompanija, kao i da su koncentrisani na velika preduzeća u domaćem vlasništvu.

- Zabrinjava i podatak je da negativni neto obrtni kapital u 2011. godini dostigao 322 milijarde dinara za top 500 preduzeća, što je rast od čak 50% u poređenju sa 2010. godinom - naveo je Mićanović, napomenuvši da je to 3% njihove ukupne imovine.

On je naveo i da preduzeća u vlasništvu države generišu 20% prihoda top 500 firmi, a zapošljavaju čak 42% ukupnog broja radnika i nose 38% duga.

Mićanović je ocenio da izazov za državu kao regulatora, ali i za ukupni privredni ambijent, predstavlja sektor farmacije, koji je po neto gubicima od 170 mil EUR prestigao čak i metalsku industriju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE