NavMenu

Utvrđen Nacrt zakona o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine

Izvor: Tanjug Sreda, 12.12.2012. 17:57
Komentari
Podeli

Vlada Vojvodine utvrdila je u sredu Nacrt zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine i po hitnom postupku uputila ga pokrajinskoj skupštini na razmatranje i usvajanje, saopšteno je na Internet stranici pokrajinske vlade. Taj dokument sačinjen je u skladu sa nedavno potpisanim Sporazumom Vlade Srbije i Vlade Vojvodine o prenosu imovine i obaveza Razvojne banke Vojvodine (RBV).

Tim sporazumom predviđeno je da pokrajina inicira donošenje Zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine po hitnom postupku, kao i da će Vlada Srbije prihvatiti donošenje tog zakona, takođe po hitnom postupku, i uvrstiti taj zakonski predlog na prvu narednu sednicu Narodne Skupštine Srbije.

Zakonom o Razvojnom fondu Vojvodine uređuje se osnivanje, položaj, način finansiranja, poslovi, upravljanje, kontrola rada, nadzor i druga pitanja od značaja za rad te institucije, koja se osniva zajedničkim vlasničkim učešćem AP Vojvodine i Republike Srbije.

Predviđeno je i da se taj fond registruje u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, i da svoju pravnu formu može promeniti u akcionarsko društvo, u skladu sa odlukom skupštine Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Kako je navedeno u saopštenju, osnivački kapital Fonda treba da bude novčani ulog u ukupnom iznosu od deset miliona dinara, a u osnovnom kapitalu Fonda, AP Vojvodina učestvuje sa 78,11% a Republika Srbija sa 21,89%.

Predviđeno je da Fond treba da učestvuje u ostvarivanju programa i projekata baziranih na ekonomskim principima pokrajine Vojvodine, u cilju razvoja privrede, poljoprivrede, preduzetništva, kao i podsticanja osnivanja malih i srednjih preduzeća, zapošljavanja, izvoza, ravnomernog regionalnog razvoja i drugih programa i projekata iz izvornih ili poverenih nadležnosti.

Fond bi trebalo da se bavi poslovima koji se odnose na odobravanje kredita, trgovinu hartijama od vrednosti, sticanje akcija i udela na osnovu pravnih poslova, uključujući i konverziju potraživanja, i drugim poslovima u skladu sa zakonom.

Sredstva za obavljanje poslova Razvojnog fonda Vojvodine, kako je predviđeno, mogu se obezbeđivati iz prihoda samog Fonda, budžeta, donacija i pomoći stranih i domaćih pravnih i fizičkih lica, prometa hartijama od vrednosti i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Zakonom je propisano da će Vlada Srbije i Vlada Vojvodine, u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, zaključiti ugovor o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine. Sledeće sednica Skupštine Vojvodine sazvana je za 14. decembar a pokrajinski funkcioneri ranije su najavili da bi zakon o osnivanju Razvojnog fonda Vojvodine mogao da bude donet u republičkom parlamentu do kraja ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.