NavMenu

Za podsticanje razvoja banjskog turizma u Vojvodini 13 miliona dinara

Izvor: eKapija Utorak, 11.12.2012. 19:41
Komentari
Podeli
"Premier Aqua" (Foto: Premier Aqua)"Premier Aqua"

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova obezbedio je 13 miliona dinara bespovratnih sredstava za razvoj banjskog turizma u vojvođanskim opštinama. Tim povodom su u hotelu "Premier Aqua" u Vrdniku, u prisustvu resornog pokrajinskog sekretara Miroslava Vasina potpisani ugovori sa gradom Zrenjaninom i opštinama Kanjiža, Inđija, Irig i Apatin, u kojima je razvijen banjski turizam.

- Namera nam je da unapredimo konkurentnost vojvođanske turističke ponude na domaćem i inostranom tržištu, jačanjem kapaciteta banjskog turizma, koji ima veliki potencijal - rekao je Vasin i dodao da 13 miliona dinara svakako nije dovoljno, ali da je to samo početak ulaganja u ravoj tog vida turizma.

- Akcenat smo, ovoga puta, stavili na Banju Vrdnik, zbog toga što je ovde pre nekoliko meseci otvoren hotel A kategorije, "Premier Aqua", čime su mesto Vrdnik, Srem i Vojvodina dobili šansu za razvoj visokog turizma - rekao je Vasin.

On je dodao da će 6 miliona dinara, koliko je Banja Vrdnik dobila, biti usmereno na uvođenje dodatnih sadržaja, u cilju razvoja zdravstvenog turizma, po kojem je Vrdnik prepoznatljiv. Tako će biti izgrađen fitnes centar na otvorenom, potom osvetljene turističke staze i podignuta trim staza.

Banje u Apatinu, Kanjiži i Slankamenu dobile su po 1,8 miliona dinara za renoviranje, odnosno za kupovinu novog nameštaja, čime će smeštajni kapacitetei biti podignuti na daleko viši nivo od trenutnog. Banja Rusanda u Melencima dobila je 1,5 miliona dinara za postavljanje solarnih kolektora na krov zgrade, čime će se poboljšati energetska situacija i obezbediti grejanje vode.

Vasin je istakao da će sa aktivnostima na podizanju konkurentske sposobnosti banja, u cilju razvoja turizma u pokrajini, nastaviti i naredne godine.

- Pored toga, u 2013, revidiraćemo strategiju turizma Vojvodine kako bismo podstakli oblasti u kojima zaista imamo razvojnu šansu. Vojvodina je, što se tiče prirodnih lepota prilično ograničena, pa je njena glavna vrednost ono što su ljudi sagradili - manastiri, tvrđave, spomenici i što proizvedu - rekao je Vasin i dodao da će akcenat biti na razvoju vinskog turizma, kroz formiranje evropskih vinskih puteva koji će prolaziti kroz Vojvodinu, potom verski turizam, salašarski i gastronomski turizam

- Turističku ponudu u Vojvodini, u narednoj godini, posebno ćemo usmeriti u pravcu banjskog turizma, jer nam je priroda dala geotermalne izvore energije, blago koje do sada nismo dovoljno iskoristili, a koje je jedna od naših najvećih razvojnih šansi - rekao je Vasin.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.