NavMenu

Niže "fid in" tarife za energiju vetra i sunca

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.12.2012. 18:00
Komentari
Podeli

Zorana MihajlovićZorana Mihajlović

Ministarka energetike Zorana Mihajlović predstavila je u ponedeljak (10. decembar 2012. godine) novi paket mera i planova u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji. Ona je tom prilikom naglasila da je realno da Srbija do 2020. godine od ukupne potrošnje energije 27% dobija iz obnovljivih izvora, navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije (www.pks.rs).

Ministarka je rekla da će to biti ostvareno zahvaljujući merama akcionog plana za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji pre svega predviđa ulaganje u biomasu, male hidroelektrane, geotermalnu energiju i energiju vetra i sunca. Ministarka je istakla da su bila angažovana dva svetska konsultanta da bi se potpuno realno odredile "fid-in" tarife, kojima treba da budu zadovoljni i država i investitori, koji moraju da budu partneri, a ne suprostavljene strane u ovom poslu.

Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije predviđa malo smanjenje "fid-in" tarifa za solarnu energiju i predložena je tarifa od 16,25 do 22,66 evrocenti po kilovat času, zavisno od veličine solarne elektrane, a razlog za smanjenje je pad cena opreme za solarne elektane za više od 40% od 2008. do sada, navodi sajt PKS.

Nacrtom nove podsticajne regulative, za vetar je predvidjena nova nešto niža tarifa od 9,2 evrocenti po kilovat času, dok će za elektrane na geotermalnu energiju "fid-in" tarifa biti od 6,92 do 10,35 evrocenti. Povećane su podsticajne tarife za male hidroelektrane do 1 megavat, a blago smanjene za veće i za hidroelektrane na postojećoj infrastrukturi.

Predviđene su podsticajne tarife za male hidroelektrane u iznosu od 7,38 do 13,72 evrocenta po kilovatčasu. Fid-in tarifa za elektrane na biomasu do pet MW je blago smanjena, a od pet do 10 MW značajnije, s tim što su uvedeni podsticaji za elektrane na biomasu snage veće do10 MW . Iznosi tih tarifa su od 8,22 do 13,82 evrocenti. Cene za elektrane na biogas su blago smanjene za postrojenja do 0.2 MW i blago povećane za elektrane veće od 1 MW, a uvedeni su i podsticaji za elektrane na biogas životinjskog porekla. Iznosi tarifa za elektrane na biogas su 12,31 do 16,49 evrocenti.

Ukinuta je neopravdana gradacija elektrana na otpad, a uvedena posebna kategorija kombinovanih elektrana na ugalj da bi se podstaklo visoko efikasno korišćenje najznačajnijeg domaćeg energetskog resursa. Za kogenerativna postrojenja na ugalj pojedinačne snage do 10 MW tarifa je 8,04 evrocenti, a za kogenerativne elektrane na gas do 10 MW tarifa je 8,89 evrocenti. Tarifa će za elektrane na deponijski gas biti 6,91 evrocent, a za elektrane na otpad 8,57 evrocenti.

Zainteresovani investitori i ostala stručna javnost imaće pravo da raspravljaju i daju primedbe na predlog Ministarstva energetike koji se odnosi na visinu fid-in tarifa za obnovljive izvore energije. Dužina trajanja fid-in tarifa ostaće nepromenjena i trajaće 12 godina, ali je povećana ukupna instalisana snaga za energiju vetra za koju je moguće dobiti status povlašćenog proizvodjača na 500 MW. Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana koja će biti podsticana tarifama iznosiće 4 MW za solarne elektrane na objektima, a za solarne elektrane na zemlji- 6 MW.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.