NavMenu

"Disney" sarađuje sa novosadskom "Neoplantom" - Kobrendiranje u Srbiji uzima maha

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.12.2012. 16:09
Komentari
Podeli

U prodavnicama širom Srbije, pre nekololiko dana osvanule su nove paštete i salame kompanije "Neoplanta". I ne bi to bilo ništa neobično, da glavni junaci na omotu nisu svetski poznati likovi "Disney" korporacije.

Tako se sa "patelina" pašteta smeši Miki Maus, dok se na omotu "pipi junior" salame nalazi i ostatak "Disney" družine. Povezivanje dve kompanije ili dva brenda jeste proces kobrendiranja koji se u marketinškom svetu poredi sa "brakom iz interesa". Ali, brakom koji je potpuno legalan, jer je oboje "supružnika" u njega ušlo dobrovoljno, računajući na obostranu korist.

Međutim, neretko se dešava da kompanije u Srbiji bespravno koriste logo ili zaštitne likove drugih. Tako bez saglasnosti, kineski ali i naši proizvođači, primera radi, na svakom drugom proizvodu namenjenom deci, imaju lik Pepa praseta ili Hello Kitty. Teško da su svi oni dobili odobrenje od Astley Baker Davisa, koji je zaslužan za čuveno roze prase, ili od japanske kompanije "Sanrio" koja stoji iza trenutno najpopularnijeg mačeta.

Ipak, koliko god se to nama činilo velikim korakom, novosadska kompanija uplovila je u bračne vode sa multinacionalnom kompanijom. I to bez velike pompe i medijskih objava.

Bojana Golubović Protić, marketing menadžer "Neoplante", za "eKapiju" kaže:

- "Neoplanta" je nedavno započela saradnju sa jednim od vodećih svetskih giganata, kompanijom"Disney", dobivši licencu i pravo korišćenja poznatih crtanih likova na svojim pakovanjima. Na taj korak smo se odlučili kako bi smo učvrstili lidersku poziciju na tržištu i ojačali korporativni imidž.

Golubović Protiić kaže da su zahvaljujući sinergiji dva snažna brenda, na naše tržište početkom novembra lansirani visokokvalitetni pileći proizvodi, koji ne sadrže ni veštačke boje, ni gluten, što je u potpunosti u skladu sa standardima i zahtevima kompanije "Disney". Ono što je posebno privlačno za najmlađe, je da su dostupni u nekoliko različitih pakovanja.

Postavlja se pitanje, kome ovakva povezivanja odgovaraju i koliko ovakav vid saradnje ima veze sa kriznim vremenima?

Ko se ženi, a ko udaje?

Stručnjaci smatraju da je retko kada u fokusu kobrendiranja ušteda u troškovima, osim u troškovima promocije. Obično je cilj sinergija, tj. korišćenje jakih strana svakog od brendova ili kompanija. Stoga se kobrendiranje ne može generalno povezati sa krizom.

Kada kompanija ima jak brend, njoj kriza ponekad i odgovara, jer sprečava druge (nove) brendove da uđu na tržište, budući da konkurencija obično usporava uvođenje (tada se vrši racionalizacija asortimana, veliki su troškovi razvoja i uvođenja na tržište, troškovi promocije itd).

Kao pokušaj da uskoče i u segment stanovništva sa nižim platežnim mogućnostima (a koji raste u vreme krize), kompanije se često odlučuju za uvođenje "borbenih" brendova. To su brendovi sa nižom cenom i nižim kvalitetom, pri čemu se kompanije trude da "borbene" distanciraju od osnovnog brenda. Primera radi, to su "Heineken" i "Master pivo", koje je proizvod kompanije "Ujedinjene srpske pivare", iza koje opet stoji "Heineken", što većina "pivopija" uglavnom i ne zna.

Međutim, kada je reč o ceni proizvoda, izbegava se sniženje cena jakih brendova, kako se dugoročno ne bi ugrozila njihova premijumska marža. Ipak, pribegava se drugim taktikama - veća pakovanja (kako bi cena po jedinici bila niža), vezana prodaja više artikala i slično...

S obzirom na retko snižavanje cena, jer se tako javlja rizik za "jaču kompaniju" i "jači brend" da će mu kvalitet biti percipiran kao niži i kod osnovnog brenda, ograničena je i mogućnost kobrendiranja u vreme krize. Ipak, tek precizna analiza kompanije može pokazati da li su efekti pozitivni ukoliko se svi troškovi zajedničkog nastupa, odnosno u slučaju "Neoplante" -plaćenih prava na korišćenje, mogu pokriti iz povećanja prodaje po tom osnovu.

"Bambi" i "Frikom" sve prisutniji u kobrendiranju

"Neoplanta" nije prva kompanija koja se okrenula stranim gigantima. Tako je "Bambi-Banat" često svoje proizvode udruživao sa drugim kompanijama. Jedan od poslednjih u nizu je sladoled "aloma" sa dodatkom "plazme".

Maja Simić, senior brend menadžer kompanije "Bambi-Banat" kaže za "eKapiju" da su efekti kobrendiranja po poslovanje "Bambija" bili veoma pozitivni.

- Kroz saradnju sa kompanijom "Nestle", potrošačima smo ponudili novi proizvod na tržištu – "aloma" sladoled sa "plazmom". Ovim potezom smo dali dodatnu vrednost već postojećoj ponudi i time ostvarili veću prodaju. Donošenje odluke o kobrendiranju bilo je dosta očekivano, s obzirom na to da smo želeli da omogućimo potrošaču ponudu shodno njegovim navikama. Na primer, potrošači su kod kuće često mešali sladoled sa "plazmom"...

S obzirom na to da se ta saradnja pokazala kao veoma uspešna, Simić kaže da su odlučili da kobrendiranje primene na još neke proizvode i tako prošire saradnju i sa drugim kompanijama.

- Nedavno smo otpočeli saradnju sa "McDonald’s"-om u Srbiji, tako da naši potrošači već sada mogu probati nešto novo iz njihove ponude poput "plazma supershake"-a, "plazma frape"-a, i "mcflurry sladoleda" sa "plazmom" – kaže Savić za "eKapiju", dodajući da im se druge kompanije veoma često obraćaju sa ponudom za kobrendiranje njihovih proizvoda.

Očekivano, najviše su zainteresovani za "plazmu".

Ni kompanija "Frikom" u kobrendiranju nije zaostajala. Tako su svoje sladolede, obogatili "milka" ukusom, što se pozitivno odrazilo i na njihovo poslovanje.

- Saradnja sa kompanijom "Kraft", omogućila nam je da ponudimo nov proizvod na našem tržištu – sladoled sa ukusom "milka" čokolade. Dobra prihvaćenost proizvoda, zadovoljni potrošači i stalna težnja "Frikoma" ka inovacijama, razlog su zašto saradnja sa kompanijom "Kraft" traje i danas. Pozitivan efekat, koji iz godine u godinu sinergija ova dva velika brenda donosi, odražava se i na prodajne rezultate a time i na ukupno poslovanje "Frikoma" – rečeno nam je u ovoj kompaniji.

Kompanija "Kraft" nije jedina sa kojom je "Frikom" ušao u kobrending. Već nekoliko godina, oni se opredeljuju za kobrendiranje i u kategoriji sladoleda namenjenih najmlađim potrošačima. Svake godine za decu pripreme sladoled koji nosi lik nekog od crtanih junaka. Tako "Frikom" ima sladoled sa likom Sunđer Boba, Bakugana, Winx, Izzy, Ben 10...

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.