NavMenu

Zaštita i kvalitetan Internet za svakog gosta - HP Wireless oprema unapredila rad Studentskih odmarališta Beograd

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.12.2012. 15:31
Komentari
Podeli

Sobni Access Point u obliku utičniceSobni Access Point u obliku utičnice
(Odmaralište "Ratko Mitrović" Zlatibor)

Bežični Internet predstavlja jednu od najaktuelnijih tema u informacionim tehnologijama danas. Sa razvojem pametnih mobilnih telefona i sličnih mobilnih uređaja pojavila se i potreba da se na brz i jednostavan način pristupi Internet servisima sa bilo kog mesta u bilo koje vreme. Potreba za bežičnim povezivanjem najizraženija je u hotelijerstvu i uslugama jer se očekuje da hotel ili kongresni centar u kome posetilac gostuje ima obezbeđen bežični Internet, bilo besplatan ili onaj koji se plaća. Iz tog razloga imperativ je da svaka "kuća" koja prima goste obezbedi svojim posetiocima da se na lak način povežu na svetsku mrežu i neometano komuniciraju sa celim svetom.

Potreba za bežičnim Internetom javila se i u Studentskim odmaralištima Beograd, koja u svom sastavu imaju dve jedinice: "Radojka Lakić" na Avali i poslovnu jedinicu "Ratko Mitrović" na Zlatiboru. Kako bi svojim posetiocima obezbedili dostupost Internetu uspostavljena je saradnja sa beogradskom kompanijom "Digit" koja je u 2 odmarališta na Avali i 4 na Zlatiboru instalirala HP Wireless opremu.

- Za profesionalno wireless rešenje smo se odlučili, jer nismo bili u mogućnosti da kvalitetno upravljamo bežičnom mrežom i kontrolišemo saobraćaj. Veliki broj naših gostiju dolazi iz inostranstva i koristi niz web i video aplikacija kako bi komunicirali sa svojom rodbinom i prijateljima. Ove aplikacije su vrlo zahtevne i na prethodnoj opremi su performanse bežične mreže bile jako loše – kaže Zoran Spasojević, upravnik Studentskog odmarališta Avala.

Studentska odmarališta tražila su i kvalitetno rešenje dostojno modernog kongresnog centra, budući da je u aprilu ove godine na Zlatiboru otvoren kongresni centar "Romanija", gde se javila potreba za modernim bežičnim rešenjem, pa se ta priča proširila na još 3 objekta koja su deo odmarališta "Ratko Mitrović" na Zlatiboru. Dva objekta na Avali opremljena su prošle godine.

- Pre HP Wireless rešenja koje je "Digit" postavio Internet je bio dostupan samo u određenim delovima Odmarališta i nije postojala mogućnost centralnog upravljanja takvim rešenjem. Sada smo u mogućnosti da definišemo kvalitet usluge na nivou svakog gosta, da pratimo opterećenje mreže i da definišemo promene sa jednog mesta.

Centralizovano upravljanje

Implementirana HP Wireless oprema sastoji od potrebnog broja Access Point uređaja i kontrolera koji je rekabilan uređaj koji upravlja sa instaliranim bežičnim stanicama. Sa kontrolera se definišu svi parametri poput SSID – imena mreže, korisničkih naloga, dometa signala, ažuriranje firmvera, lozinki i sl. Ovi parametri se automatski distribuiraju na bežične stanice čime se ostvaruje centralizovan i olakšan menadžment. Zahvaljujući kontroleru obezbeđuje se i olakšana administracija. Moguća je promena parametra svih uređaja u istom momentu kao i podela mreža, tako da istovremeno može postojati više mreža koje su međusobno izolovane.

Sobni Access Point u obliku utičniceSobni Access Point u obliku utičnice

HP Access Point-i su profesionalni uređaji koji se napajaju preko mrežnog kabla što pojednostavljuje instalaciju, a i atraktivnog su dizajna pa se lako uklapaju u moderan enterijer.

Reč je o opremi koja nije stanadardna, bar ne u Srbiji.

Na Zlatiboru je instalirano ukupno 55 Accsess Point uređaja, 27 sobnih i ostatak klasičnih po holovima, a na Avali 18 klasičnih i 6 sobnih. Pokriveni su i restoran, barovi i terase na obe lokacije.

Uvođenjem određenog broja sobnih Access Point-a neke sobe dobile su svoj zaseban bežični signal. Sobni Access Point je u obliku utičnice i instalira se u doznu u zidu. Razvili su ga HP i "Mariott" za potrebe "Mariott" hotela. Namenjen je hotelskim sobama i pokriva oko 40m kvadratnih. Podržava IP telefoniju, IP televiziju kao i klasično žično povezivanje.

Klasični Access Point uređaj radi uz dodatnu antenu atraktivnog dizajna, dok postoji i Access Point uređaj namenjen za instalacije na otvorenom.

Domet ovih uređaja zavisi od modela. Sobni koji se koristi i u kancelarijama, pokriva 40m2, a standardni na čistom brisanom prostoru 100-150m2.

- Domet najviše zavisi od prepreka, pa se pre instalacije vrši snimanje lokacije, što podrazumeva izradu RF mape ciljne lokacije. Svrha je da se ustanovi koliko opreme i kakve opreme je potrebno za lokaciju. Ovaj korak se nikada ne radi odokativno što je "opšte verovanje" i praksa većine korisnika jer materijali od kojih je napravljena zgrada i postojanje interferenci drastično utiču na topološku mapu – kažu u "Digit"-u.

Kontrola pristupa

Implemnetirano HP Wireless rešenje garantuje zaštitu i kvalitetan Internet svakom gostu ponaosob. Kontrola pristupa Internetu definisana je na nivou korisničkog naloga tj. lozinke, što znači da praktično, na nivou svakog gosta može da se definiše koliko brz i kvalitetan Internet može da ima.

- Kreirani su nalozi za pristup Internetu za svaku sobu čiji će korisnici biti gosti hotela smešteni u sobama – stacionirani gosti. Kreiran je i nalog Gost za upotrebu u javnim prostorijama hotela (kongresna sala, restoran i sl.) koji će koristiti gosti hotela koji su učesnici u simpozijumima i na konferencijama kao i oni koji su gosti restorana – privremeni posetioci. Za sve naloge je definisan maksimalan opseg (download/upload) koji mogu korisnici da koriste kao i maksimalan broj konkurentnih sesija. Na ovaj način je obezbeđeno da se postojećih 10/10 Mbit Internet opsega pravilno rasporedi na goste i posetioce bez mogućnosti da jedan zahtevan korisnik ugrozi funkcionalnost Interneta ostalim gostima – objašnjavaju u "Digit"-u.

U klasičnim rešenjima to nije moguće. Tamo gde ne postoji kontroler jedan gost može da optereti celu mrežu na uštrb drugih gostiju.

HP Wireless rešenje pogodno je za instaliranje u svim ugostitelsjim objektima, otvorenim prostorima, magacinima, aerodromima, muzejima, zgradama pod zaštitom države.

Direktor Studentskog odmarališta Zoran Spasojević, kaže da se uvođenjem HP Wireless opreme broj žalbi na rad Interneta drastično smanjio, a takođe je primetan i bolji rad video aplikacija.

- Gosti sada imaju mogućnost da koriste Internet na bilo kom mestu u kompleksu Odmarališta, a da pri tom zahtevni korisnici "ne guše" mrežu i ometaju druge goste tokom korišćenja Interneta. Takođe i zaposleni u Odmaralištima sada imaju svoju zasebnu bežičnu mrežu koja ne trpi posledice opterećenja na gostinskoj mreži. U mogućnosti smo da definišemo i privremene gostinske naloge kao i poseban nivo usluge za svakog gosta i na taj način optimizujemo Internet resurse koje imamo. Pored svega navedenog nivo sigurnosti gostiju je sada na mnogo višem nivou

Spektar mogućnosti

Instaliranje HP Wireless opreme, Studentska odmarališta dobila su infrastrukturu koja omogućava niz mogućnosti za korišćenje bežične Internet usluge.

Jedna od njih je mogućnost naplate Interneta. Uz instalaciju određene aplikacije moguće je izdavanje vaučera za Internet na određen vremenski period, a softver na kontroleru može biti kanal za reklamiranje.

Još jedna opcija ovog rešenja je povezivanje hotelskog softvera sa kontrolerom, tako da kad se gost čekira, automatski generiše i njegov user name i pasword za Internet u periodu u kom ce odsesti u hotelu, nakon čega se gasi. Kontrolor je moguće povezati i sa fiskalnom kasom tako da prolazni gosti uz fiskalni račun dobiju sifru za korišćenje Interneta koja će važiti određeno vreme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.