Izvor: eKapija | Petak, 07.12.2012.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privreda traži nove mašine bez carine - Unija poslodavaca podnela Ministarstvu finansija inicijativu za prevazilaženje tehnološke zaostalosti

Unija poslodavaca Srbije podnela je 7. decembra inicijativu Ministarstvu privrede i finansija da se sva preduzeća koja uvoze mašine, opremu i visokotehnološke alate u potpunosti oslobode plaćanja carine, pod uslovom da se kupljena oprema ne sme otuđiti minimum tri godine, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Proizvođači koji ne bi ispoštovali tu trogodišnju obavezu, morali bi da plate državi pun iznos carine sa kamatom od dana uvoza. Kontrolu bi vršila finansijska inspekcija pregledom stanja osnovnih sredstava u preduzećima, a Uprava carina prosleđivala bi Poreskoj upravi spisak alata koje su uvoznici prijavili da su namenjeni proizvodnji kako bi se onemogućile zloupotrebe, navedeno je u saopštenju.

Tehnologija domaćih proizvođača stara je u proseku 29,5 godina, što je, zajedno sa proizvođačima iz Albanije, Makedonije, Moldavije i Bosne i Hercegovine, svrstava među najstarije u Evropi. Prema istraživanjima Unije poslodavaca Srbije, našoj zemlji je godišnje potrebno 1500 do 2000 novih malih i srednjih proizvodnih preduzeća sa modernim tehnologijama, evropskim i svetskim standardima, edukovanom radnom snagom i podrškom države, kako bi do 2018. godine BDP Srbije bio uvećan za 50 do 60%.

Kupovna moć prosečnog građanina Srbije u septembru 2012. godine bila za 30,6% manja u odnosu na septembar 2008. godine. Ovaj trend će se i dalje nastaviti ukoliko proizvodnja u Srbiji bude opadala na račun daljeg povećanja uvoza, što dugoročno znači i povećanje siromaštva građana naše zemlje, upozoravaju iz Unije poslodavaca Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.