Izvor: eKapija | Petak, 07.12.2012.| 14:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raste biznis park u gradu čuvenom po "Petroland"-u - Fabrika "Vojmedical" u Bačkom Petrovcu zapošljava još 60 radnika

Bački Petrovac (Foto: b)
(Hale "Vojmedical"-a)

Uprkos tmurnim prognozama, nezaobilaznim kad god se pomene nezaposlenost na severu Srbije, optimizmu, ponegde, ipak ima mesta. Jedan od ovakvih primera jeste i najmanja vojvođanska opština - Bački Petrovac. Kako je polovinom oktobra objavljeno, u toj opštini, po prvi put u poslednjih 20 godina smanjena je nezaposlenost, a sudeći prema najavama pozitivan trend trebalo bi da se nastavi i u narednom periodu.

Prve konkretne dobre vesti stižu iz "Vojmedical"-a. U fabrici medicinskih pomagala, koja za sada ima 74 radnika, u toku je rekonstrukcija hala, kako bi se dobilo još proizvodnog prostora. Kako je pre nekoliko dana saopšteno na opštinskom sajtu, nove prostorije trebalo bi da budu otvorene do kraja godine, kada će posao dobiti još 60 radnika.

Biznis park, u kome posluje italijanski "Vojmedical", inače je privatna biznis zona, prva te vrste u Srbiji. Formirala je kompanija "Agro-Grnja", na oko 15 hektara za grinfild investicije, i sa oko 14.400 kvadrata pokrivenog prostora, gde je nekada bila smeštena metlara.

Agro sektor ipak i dalje ostaje primarna privredna grana, jer oko 40% od ukupnog zaposlenih u Bačkom Petrovcu radi u poljoprivredi. Najmanja vojvođanska opština ima oko 3.000 ha obradive površine, a vredni ratari skoro ih u potpunosti koriste. Kako za "eKapiju" kaže predsednik opštine Pavel Marčok, zahvaljući tome imaju i odlične potencijale za projekte iz oblasti korišćenja biomase. Zboga toga im je od posebne koristi bilo ovogodišnje učešće na novosadskom sajmu investicija "Investexpo", koji se održavao paralelno sa Danima energetike.

No, osim tradicionalno važne poljoprivrede, i lepih novosti iz industrijske zone, Bački Petrovac odnedavno sve više pažnje posvećuje razvoju turizma. Upravo je ovo oblast na od koje u narednoj godini očekuju mnogo. Najjača karta na koju "igraju", jeste novi akva park, koji ih je ucrtao na mapu omiljenih letnjih destinacija u našoj zemlji.

Bački Petrovac (Foto: b)
("Petroland")

Biciklom od Novog Sada do akva parka

Južnobačka varošica od ovog proleća nezaobilazno je mesto i za ljubitelje vodenih uživancija. Otvaranje čuvenog "Petroland"-a u aprilu, jedan je od najznačajnijih turističkih događaja za ravničarsku varoš, u proteklih nekoliko decenija. Akva park koji je postao pravi zamajac petrovačkog turizma, u prvoj sezoni posetilo je više od 100.000 gostiju. Kako je direktor "Petroland"-a još ranije rekao za "eKapiju", u budućnosti očekuju i mnogo više posetilaca, naročito jer je reč o bazenima sa termalnom vodom. Takve bazene, turisti u inostranstvu posećuju i zimi, a u Bačkom Petrovcu se nadaju da će ovakav trend zaživeti i kod nas.

U sledećoj fazi igradnje, planirano je natkrivanje akva parka. Kako su nam kazali predstavnici opštine, u toku su manji radovi na pokrivanju nekoliko bungalova, a sledeća faza krenuće posle sezone 2013.

Predsednik opštine Pavel Marčok za "eKapiju" kaže kako opština priprema projekat koji bi u akva park privukao pre svega turiste iz – Novog Sada.

- Planiramo da preko nekih fondova pokušamo da dobijemo novac za izgradnju biciklističke staze, uz kanal DTD, od Bačkog Petrovca do Novog Sada. Ta staza bi bila duga oko 20 kilometara. Neka okvirna procena je da je za nju potrebno oko 40-50 miliona dinara – kaže sagovornik "eKapije".

Muzej vojvođanskih Slovaka

Ušuškani bački gradić odiše mešavinom kultura i običaja. Ovde se svake godine održava Međunarodni festival svadbenih običaja, a u Dvorcu Dunđerski i Muzeju Kulpin, priređuju se mnogobrojne izložbe.

Bački Petrovac (Foto: b)

Sada se u opštini radi na otvaranju još jednog muzeja. Muzej vojvođanskih Slovaka, koji je do sada funkcionisao u okviru Slovačkog vojvođanskog pozorišta, počeće da radi samostalno. Projekat koji je inicirala opština Bački Petrovac podržavaju i vlade Srbije i Slovačke.

Muzej će biti smešten u nekadašnjem skladištu hmelja u Bačkom Petrovcu, koje će uz pomoć dve vlade biti adaptirano i prilagođeno ovoj nameri. Projekat je vredan 50 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za kulturu za ove namene, proletos je dao 3 miliona dinara.

- Očekujemo da muzej krene da radi u novom prostoru početkom sledeće godine – kazao je predsednik opštine za naš portal.

Kada je reč o sportskim objektima, na redu je, prema rečima Marčoka, postavljanje balona na teren za bič volej. U samom Bačkom Petrovcu postoji sportska hala, dok meštani sela Gložan imaju na raspolaganju balon salu. Gložan je ove godine dobio i turističko-rekreativni centar "Oaza", koji je već postao popularan među ljubiteljima ribolova i odmora uz pecaljku.

M.S.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.