Izvor: eKapija/Tanjug | Petak, 07.12.2012.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreće izgradnja prve javne banke matičnih ćelija u Srbiji - Ustanova počinje sa radom krajem 2013.

Početak izgradnje prve javne i porodične banke matičnih ćelija u Srbiji može se očekivati pre kraja decembra, a ugovor sa izvođačima radova potpisan je juče u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, u čijem će dvorištu banka i biti smeštena.

- Za izvođače radova, u ovoj fazi, odabrana je građevinska firma "Banković" iz Crne Trave", koja je na javnom pozivu ponudila najbolju cenu – kaže za "eKapiju" dr Dragana Vujić, načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži u Institutu za majku i dete.

Naša sagovornica dodaje da će radnici već danas izaći na teren, kako bi počeli pripreme za gradnju, te da početak radova očekuje za desetak dana, ukoliko se vreme ne pogorša.

- Reč je o prvom delu projekta, koji podrazumeva građevinske radove i opremanje objekta osnovnom infrastrukturom, a rok za završetak posla je 150 dana, kazala nam je dr Vujić. Po završetku, uslediće druga faza, ključna za osnivanje javne banke matičnih ćelija iz krvi pupčanika – takozvano klasiranje vazduha.

- Trebalo bi da u 2013. iz budžeta dobijemo novac za taj deo projekta. Za prostorije sa klasiranom čistoćom vazduha, biće raspisan poseban tender, a postavićemo vrlo stroge kriterijume. Izvođači će morati da imaju izuzetne refernce u ovoj oblasti.

Dr Vujić navodi da je Institut već pribavio potrebnu opremu, te da veruje kako će banka već krajem 2013. moći da krene sa radom.

Kada javna banka ćelija iz krvi pupčanika bude izgrađena, svi kojima je potrebno lečenje matičnim ćelijama moći će besplatno da dobiju odgovarajući uzorak, ako on postoji u bilo kojoj svetskoj javnoj banci matičnih ćelija.

Davalac nema kontrolu nad uzorkom, tako da on može biti iskorišćen za bilo koga kome je potreban. Davalaštvo funkcioniše na istom principu kao i dobrovoljno davanje krvi, odnosno roditelji doniraju krv iz pupčanika novorođenčeta i nikada ne pitaju ko je dobio te ćelije.

Objekat će morati da zadovolji sve propisane svetske standarde za banke matičnih ćelija, a u njemu će moći da se sačuva oko 10.000 uzoraka. Porodična banka se osniva uz javnu, i u njoj se ostavljaju uzorci za potrebe obolelog člana porodice, takođe besplatno.

Sredstva za izgradnju javne banke matičnih ćelija krvi iz pupčanika obezbeđena su iz budžeta Srbije, kroz projekat "Obezbeđivanje uslova za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze kod dece u Srbiji". Od 2008. godine do sada je za banku opredeljeno oko 93 miliona dinara, a planirana ukupna vrednost investicije je oko 205,8 milona dinara. Objekat banke biće u sklopu Instituta za majku i dete, a vrednost ugovora koji je juče potpisan je 26,8 miliona dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.