NavMenu

Afrika kao izazov - Kako je "Nelt" osvojio "crni kontinent"

Izvor: IN STORE Trade MAGAZINE Petak, 30.11.2012. 10:37
Komentari
Podeli

LuandaLuanda

Ukoliko bismo pokušali da izvučemo pozitivnu stranu svetske ekonomske krize, sigurno bismo došli do zaključka da je za mnoge zemlje, kompanije i preduzetnike ona poslužila kao veliki budilnik. Donedavno ušuškane u stabilnost svojih ekonomija i tržišta, nakon prvih posledica recesije, mnoge kompanije su prepoznale potrebu i mogućnost za rast na novim tržištima.

Meta mnogih kolonizatora

Uglavnom karakterisana kao kontinent sa izuzetno visokim rizikom, Afrika je odjednom ponovo došla u žižu poslovnog sveta. Kolevka života je izuzetno bogata prirodnim resursima, od kojih su najznačajniji nafta, dijamanti, platina, zlato, srebro, gvožđe, kobalt, bakar, uranijum, drvo kao i tropsko voće. Zbog toga je godinama unazad Afrika bila meta mnogih kolonizatora, koji su uglavnom dolazili sa ciljem eksploatacije prirodnih resursa. Danas na afričkom kontinentu postoje 54 nezavisne države i 3 delimično priznate. Činjenica je da je Afrika i dalje najsiromašniji i najmanje razvijen kontinent. Razloge za to velikim delom možemo prepoznati u kolonizaciji, čestim ratovima i velikoj zastupljenosti teških i neizlečivih bolesti. Siromaštvo, neuhranjenost, nedovoljno obrazovanje i velika stopa nepismenosti još pogađaju mnoge afričke zemlje. Nije mali broj zemalja u kojima više od 50% populacije živi ispod granice siromaštva od 1,25 USD dnevno po glavi stanovnika. Međutim, veliki broj zemalja je zabeležio ekonomski rast u proteklih 15 godina. Ukoliko izuzmemo prošlu godinu, sa većim prosekom rasta od 5% u prethodnih nekoliko godina izdvojile su se Angola, Sudan i Ekvatorijalna Gvineja. Pored toga, populacija u Africi je u stalnom porastu. Prema podacima iz 2009. godine, broj stanovnika u Africi iznosio je više od jednu milijardu, što je skoro pet puta više nego pedeset godina ranije. Iz tog razloga Afrika predstavlja i veoma veliki potencijal u smislu tržišta i novih potrošača. Pojedine zemlje i velike multinacionalne kompanije prepoznale su mogućnost za investicije i dugoročni rast u Africi. Kao pozitivan primer možemo navesti Kinu koja je godinama unazad jedan od najvećih investitora. Godine 2011. Kina je ostvarila trgovinsku razmenu sa Afrikom u vrednosti većoj od 160 milijardi dolara, dok je iste godine investirala više od 13 milijardi dolara. Danas u Africi posluje više od 2.000 kineskih kompanija.

"Nelt" u Africi

"Nelt" posluje u Srbiji od 1992. godine. U regionu zapadnog Balkana, danas nastupa kao distributer vodećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje na teritorijama Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Poslovni odnos sa kompanijom "Procter & Gamble" (P&G) doveo nas je u priliku da ostvarimo saradnju i u Africi, ispunjavajući našu viziju internacionalnog širenja i strategiju P&G-a da se pokriju nepokrivena ili nedovoljno pokrivena tržišta. Zajedničkom analizom potencijala tržišta, dugoročnih perspektiva rasta zemalja u regionu, kao i procenom rizika poslovanja odlučili smo se za podsaharski klaster zemalja, koji prema P&G klasifikaciji obuhvata Angolu, Zambiju, Zimbabve, Mozambik i Malavi. Geografski, podsaharski region u Africi danas ima više od 760 miliona stanovnika, a procena je da će do 2025. imati 1,2 milijarde stanovnika, a do 2050. godine 1,7 milijardi stanovnika. U isto vreme u centralnoj i istočnoj Evropi populacija će da stagnira, a počeće naglo da se smanjuje nakon 2020. godine.

U okviru pripreme za izradu detaljnog biznis plana, naš multifunkcionalni tim je proveo dosta vremena na terenu u Africi, analizirajući strukturu tržišta kao i proučavajući navike potrošača. Na primer, interesantan je podatak da većina stanovništva koristi deterdžente za ručno pranje veša i da za te svrhe upotrebljavaju specijalizovane plastične mašine, a da se pena koja nastaje prilikom pranja veša često ne ispira, nego se veš suši nakon prvog pranja.

Ulazak u Angolu

Za početak smo odabrali Angolu, zemlju sa najvećim ekonomskim rastom i ujedno najvećim potencijalom u regionu.

Angola je svoju nezavisnost od Portugala stekla 1975. Građanski rat koji je trajao 27 godina završen je 2002. Zemlja je u proteklih 10 godina zabeležila veliki rast, a obnova je vidljiva u svim segmentima, od infrastrukture i industrije do obrazovanja i kulture.

Ekonomija je u velikoj meri zavisna od nafte. Ona čini više od 90% izvoza Angole i učestvuje sa 38% u BDP-u. U perspektivi je poželjna diversifikacija ekonomskih aktivnosti i podrška poljoprivredi, kao i malim i srednjim preduzećima da bi se razvoj ekonomije odrazio povoljno na većinu građana. U ovom trenutku još je vrlo izražena polarizacija između bogatih i siromašnih.

Sa prodajnim operacijama počeli smo krajem marta 2011. U tom trenutku imali smo 12 zaposlenih. Danas upošljavamo više od 60 lokalnih radnika, dok 5 iskusnih menadžera i eksperata iz Srbije daju podršku poslovnim operacijama u Angoli. Pored asortimana "Procter & Gamble", distribuiramo i proizvode kompanije "Wrigley", kao i proizvode jednog od lidera mesne industrije u Srbiji, "Neoplante". Na ovaj način, "Neoplanta" je postala prvi srpski brend robe široke potrošnje na policama angolskih maloprodaja. Direktno pokrivamo 3.000 kupaca, a svojim načinom distribucije postavili smo nove standarde po pitanju procesa. Distribuciju vršimo efektivnije i efikasnije od konkurencije. Primenili smo mnoga znanja i iskustva iz Srbije i drugih zemalja u kojima poslujemo, ali smo istovremeno morali da se prilagodimo novim okolnostima i specifičnostima tržišta.

LuandaLuanda

Visoki troškovi poslovanja

Poslovanje u Africi je vrlo izazovno u svakom aspektu, međutim, i pored velikog progresa koji je Angola napravila u tom smislu, kompleksnost poslovnih operacija je i dalje velika. Administracija, birokratija, kao i sama procedura uvoza/izvoza robe je složena i dugotrajna. To povećava lead-time, otežava planiranje i distribuciju, nepovoljno utiče na raspoloživost proizvoda, a u krajnjoj instanci povećava cene na policama maloprodaja. Dobro organizovan lanac snabdevanja je jedan od ključnih faktora uspeha u Africi. Troškovi poslovanja su izuzetno visoki, a kao primer možemo navesti Luandu, glavni grad Angole, koja je u poslednjih nekoliko godina zvanično bila najskuplji grad na svetu. Za kompaniju koja namerava da posluje u ovakvim uslovima to znači samo jedno: potrebna je nemilosrdna efikasnost svih procesa.

Segmentacija po kanalima prodaje

Tržište maloprodaje u Angoli je izuzetno fragmentisano. Bazično se deli na "formal" i "informal" market. Pod "informal marketom" uglavnom se podrazumevaju pijace, ulična prodaja i prodaja u malim, neuređenim prodajnim mestima. Procenjuje se da ovaj segment tržišta učestvuje sa više od 80% u ukupnoj prodaji robe široke potrošnje, što je još izraženije u kategoriji osnovnih životnih namirnica kao što su šećer, ulje, brašno, pirinač i slično. Zbog toga je adekvatna strategija nastupa na tržištu i konkurentna ponuda za sve kanale prodaje od suštinskog značaja za uspeh. U afričkim zemljama teško je doći do pouzdanih podataka i statistike o tržištu. Prema jednoj od analiza, Retail Universe čini nešto više od 21.000 maloprodaja koje su osposobljene za prodaju robe široke potrošnje. U neformalnim razgovorima koje sam imao sa menadžerima određenih multinacionalnih kompanija koje posluju u Angoli više godina, složili smo se da je taj broj u stvarnosti verovatno znatno veći. Osnovna segmentacija po kanalima prodaje mogla bi se definisati na sledeći način:

Dalje širenje

Pored Angole, "Nelt" je uspešno započeo poslovne operacije i u Zambiji u junu ove godine. Naš tim od 10 lokalno zaposlenih ljudi i 3 menadžera iz Srbije i Makedonije već je uspostavio saradnju sa ključnim kupcima kao što su "Shoprite", "Pick ‘n’ Pay2 i "Spar", kao i sa važnijim veleprodajama i određenim brojem samostalnih maloprodaja. Sledeći korak je Mozambik, nakon toga Zimbabve i Malavi, kao i dalje širenje na neke od zemalja koje trenutno nisu uključene u "Neltov" podsaharski klaster.

Zaključak

Iskorak u Afriku je jedna od većih strateških odluka od osnivanja "Nelta". Uz podršku svih sektora matičnog preduzeća u Srbiji, kao i specijalizovane kancelarije koju smo oformili za podršku afričkim operacijama, priča o "Neltu" u Africi je priča o uspehu. Odlična saradnja i velika podrška koju dobijamo od naših sadašnjih poslovnih partnera "Procter & Gamblea", "Wrigleya" i "Neoplante" neizostavni su deo dugoročne strategije, ali i dnevne operative u afričkim zemljama. Naša zajednička misija nije samo poslovnog karaktera. Sa proizvodima koje distribuiramo i sa našim efikasnim načinom distribucije, afričkim potrošačima stavljamo na raspolaganje proizvode visokog kvaliteta po konkurentnim i povoljnim cenama. Pored toga, društvenu odgovornost ostvarujemo preko saradnje sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom prosvete, gde kroz donacije naših proizvoda bolnicama i školama, kao i kroz edukativne radionice sa temom značaja održavanja lične higijene, utičemo na poboljšanje zdravlja lokalnog stanovništva.

Netaknuto tržište

U segmentu robe široke potrošnje, Afrika je za mnoge svetske proizvođače još netaknuto tržište. Prodor i plasman robe do potrošača je rizičan, skup i veoma izazovan projekat, ali za kompanije sa dugoročnom vizijom i dobro isplaniranom strategijom upeh u Africi može doneti prevagu u borbi za globalna tržišna učešća.

Luanda - najskuplji grad na svetu

• Kvadratni metar vrlo prosečnog skladišnog prostora se kreće od 12 do 20 USD po metru kvadratnom
• Mesečna renta prosečne kuće je oko 10.000 USD
• Prosečan obrok za dvoje u restoranu košta oko 100 USD
• Brendirani tost hleb u prodavnici platićete od 12 do 20 USD

Autor: Robert Jenovai, generalni menadžer "Nelt Afrika"

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz "lnStore" magazina, novembar 2012)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.