Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.11.2012.| 16:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Darko Budeč preduzetnik godine - "Ernst&Young" po prvi put dodelio nagradu u Srbiji

Darko Budeč i Verica Kalanović (Foto: b)

Inženjer elektrotehnike i osnivač kompanije "Buck", Darko Budeč dobitnik je nagrade "Preduzetnik godine", koju je sinoć dodelila međunarodna revizorsko-konsultantska kompanija "Ernst&Jang". Svečana dodela organizovana je u hotelu "Hyatt Regency" u Novom Beogradu.

Darko Budeč istakao je da za njega ova nagrada predstavlja podstrek u daljem radu i dodao da kompanija "Buck", koja se bavi industrijskim dizajnom i proizvodnjom svetiljki, radi po svetskim standardima kvaliteta, te da svoje proizvoze izvoze u 24 zemlje širom sveta. "Buck" je do sada već dobio 12 nagrada za dizajn.

Ime dobitnika ove nagrade, koja se ove godine prvi put dodeljuje u Srbiji saopštila je ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, koja je tom prilikom istakla da je dodela okupila ljude koji imaju zajedničku viziju napretka, zajedničke poglede na rezultate, kao i uspešne ljude koji su pokazali da imaju kvalitet i stručnost.

Darko Budeč i Verica Kalanović (Foto: b)

Osim glavne nagrade za "Preduzetnika godine", dodeljena su i priznanja u podkategorijama - "Inovativni preduzetnik" i "Brzorastući preduzetnik godine".

Nagradu za inovativnost u proizvodnji, dobio je Sava Marinković, osnivač firme "Teleskin", koja nudi rešenja u dijagnostici melanoma, i drugim oblastima brige o zdravlju. Dobitnik nagrade "Brzorastući preduzetnik, za kompaniju koja je ostvarila značajan rast prihoda i obima poslovanja, je Branko Milutinovuć, jedan od osnivača kompanije "Nordeus". Ta firma bavi se računarskim tehnologijama, a poznata je po tome da je njihova simulacija fudbalskog menadžmenta "Top 11" najigranija sportska onlajn igra na svetu, sa više od dva i po miliona dnevnih korisnika.

Nagrada "Preduzetnik godine", ustanovljena pre 26 godina, smatra se najprestižnijim priznanjem u svetu, za dostignuća u preduzetništvu, a dodeljuje se u više od 50 zemalja. Program "Ernst&Young Preduzetnik" godine, uspostavljen 1986. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, sprovodi se u više od 50 zemalja a po prvi put u Srbiji.

Srbija je prva zemlja sa prostora bivše SFRJ koja će imati svog predstavnika - Darka Budeča, na izboru za preduzetnika godine koji "Ernst&Young" organizuje u Monte Karlu.

U finale izbora za priznanje "Preduzetnik godine" ušli su i Milovan Kocić iz "Yumis"-a, Mila Litvinjenko ("Aura"), Vaso Lekić ("Foodland"), Branka Radovanović i Goran Stevanović, ("PSTech"), i Branko Milikić i Petar Ulić ("Execom").

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.