NavMenu

Sedam novih žičara na srpskim stazama - Do kraja 2014. u ski centre Kopaonik, Zlatibor i Stara planina biće uloženo 3,1 milijarda dinara

Izvor: eKapija Sreda, 28.11.2012. 15:42
Komentari
Podeli

Stara planinaStara planina

Dok se u medijima nagađa da li su i "Skijališta Srbije" viđena za privatizaciju, preduzeće nastavlja po utabanim stazama. Kako je najavljeno pre desetak dana, u srpske ski centre – Kopaonik, Zlatibor i Stara planina, u 2013. i 2014. biće uloženo oko 3,1 milijarda dinara. Najviše novca namenjeno je za izgradnju novih žičara na ove tri planine (po 3 na Kopaoniku i Staroj planini, i jedna na Zlatiboru), i za nove sisteme veštačkog osneživanja. Novca će biti i za nove letnje sadržaje na tim planinama.

Zlatiborski spust

Na Zlatiboru teku poslednje pripreme za novu zimsku sezonu, a prvi skijaši na Torniku očekuju se polovinom decembra. Tokom prošle godine na ovoj planini prodato je oko 32.000 ski karata, a u Turističkoj organizaciji Zlatibora ove godine očekuju i više gostiju nego lane. Kako kažu za "eKapiju" u novogodšnjoj večeri, Zlatibor bi trebalo da poseti između 20 i 25 hiljada gostiju.

Od zabave, preko sportskih aktivnosti do mirnog odmora – tako bi se mogla definisati zimska ponuda na ovoj planini. Za sve goste, ove zime biće upriličen niz manifestacija: od tradicionalnog novogodišnjeg koncerata na Kraljevom trgu, u hotelima i lokalnim kafeima, do "Pršutijade" u Mačkatu, zakazane za sredinu januara.

Od sredine decembra na Torniku će u funkciji biti sedam kilometara staza, jedna šestosedna žičara, dva "sidra" i "bebi-traka" za najmlađe. Ako i izostane snega, nema razloga za brigu da će rekreativci ostati bez dobre zabave, jer su sve četiri staze – Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene sistemom za veštačko osnežavanje. Na usluzi gostima biće i klizalište, a za one koji bi uz skijanje da iskuse nešto neobičniji spust i - tjubing, jedinstveni doživljaj vožnje na posebnim velikim gumama, koje "vozače" spuštaju sa Tornika krivudavom putanjom do podnožja.

Stara planinaStara planina
(Zlatibor)

Na stazama, Zlatibor može da opsluži oko 5.400 skijaša na sat, no sudeći po najavama koje stižu iz "Skijališta Srbije", već od 2014. godine biće ih više.

- U ski centru "Tornik" planirano je postavljanje četvorosedne žičare umesto ski lifta "Bandera", koji će biti izmešten na lokaciju Stankova ravan. Na toj lokaciji su planirane i nove staze, a biće proširen i sistem za veštačko osnežavanje. Ski centar će u naredne dve godine biti bogatiji za još jedan ski lift tipa "sidro" – kaže za "eKapiju" Ana Jovanović iz "Skijališta Srbije", dodajući da će veći deo instalacije za novi četvorosed "Bandera" biti prenet sa Kopaonika, sa sadašnjeg četvoroseda "Mali Karaman".

Osim unapređenja infrastrukture za zimsku sezonu, na Zlatiboru je u planu i proširenje letnjih sadržaja, tako da će uz postojeći tjubing biti izgrađen gym park, bob na šinama, veštačka stena, kao i zabavni park.

Još tri žičare na Staroj planini

Slično će biti i na čuvenoj lepotici istočne Srbije, gde se nastavlja širenje skijališta, u kome je prošle sezone prodato 19.000 ski karata.

- U toku 2013. i 2014, na Staroj planini biće izgrađene još tri četvorosedne žičare, kapaciteta 2.400 skijaša na sat - "Topli do", "Zaskovići" "Crni vrh". Osim toga, nastaviće i sa izgradnjom sistema za veštačko osneživanje na novim stazama, uz te žičare – kaže sagovornica našeg portala.

- Takođe, planirana je nabavka tabača sa vitlom, a najmlađi skijaši će dobiti "bebi lift", kao i ski vrtić. Pored skijaške infrastrukture, u planu su i drugi sadržaji, pa će i ovaj ski centar biti obogaćen igloom i klizalištem. U naredne dve godine, Stara planina će dobiti zanimljive i atraktivne letnje sadržaje kao što su veštačka stena za penjanje, gym park, i park avanture – dodaje ona.

Stara planinaStara planina

U Ski centru "Stara planina", i do sada se aktivno radilo na zaokruživanju sistema za veštačko osneživanje, pa je nabavljeno 40 novih ski topova, a finalni delovi sistema dopremljeni su pre nešto više od mesec dana. Reč je topovima italijanske firme "Technoalpin". Sistem se postavlja u delu skijališta koje je otvoreno prošle zime, uz gondolu "Jabučko ravnište", četvorosed "Babin zub" i ski lift "Rudine". Uz ski staze Konjarnik i Sunčana dolina veštačko osneživanje uređeno je pred prošlu sezonu.

Skijalište "Stara planina" sada čini sistem od ukupno 13 kilometara staza (Konjarnik, Sunčana dolina, Markova livada, Babin zub, Jabučko ravnište i Rudine) koje povezuje osmosedna gondola, dva četvoroseda i dva ski lifta.

Od ove sezone Stara planina biće bogatija i za ski bife koji vas čeka u podnožju žičare, i gde se možete opustiti uz kuvanu rakiju ili vino. Izvođač radova u tom ugostiteljskom objektu je beogradski "Elkoms". Isto preduzeće je i podizvođač "Tehnoalpina" na radovima osnežavanja Stare planine.

Oglas za zakup ski bifea istekao je u ponedeljak, a do sutra bi trebalo da bude odlučeno o najpovoljnijom ponudi. Minimalna cena za zakup je 400 EUR mesečno, bez PDV.

Novi šestosedi na Kopaoniku

Vredno se radilo i na Kopaoniku. Veštački je osnežen veći deo Gobelje, pa je tako 97% najvećeg skijaškog centra u Srbiji, pokriveno ovim sistemima. Od ove sezone na Srebrnoj planini skijaće se i na nove tri staze. Jedna od njih je "divlja" i služiće za "off piste" skijanje, po ugledu na strane zimske centre.

U funkciji je i novo jezero u Crvenim barama, a napravljena su i dva nova vezna ski puta Duboka II - Kneževske bare i Gvozdac - Ledenice. Na Dubokoj i Sunčanoj dolini i ove godine će biti merači brzine (radari) dok će staza 9a - Marine vode ponovo imati sistem za merenje vremena.

Stara planinaStara planina

No tu nije kraj. U naredne dve godine ski centar "Kopaonik", gde je prošle godine prodato 109 hiljada ski karata, će dobiti i tri nove šestosedne žičare, kapaciteta 3.000 skijaša na sat. Žičara "Krčmar", "Mali karaman" i "Marine vode" biće zamenjene novim šestosednim žičarama koje će imati balon nadstrešnicu, a planirana je i izgradnja pasarele i pothodnika za nove staze na Marinim vodama i Gobelji. Osim tih investicija, u planu je izgradnja sistema za veštačko osnežavanje na novim stazama na Marinim vodama, nabavka multifunkcionalne mehanizacije kao i tabača sa vitlom.

Kako kažu ugostitelji na Srebrnoj planini, ove zime očekuju najviše gostiju iz Rusije, a kako bi Kopaonik i preko leta mamio turiste, u planu je i izgradnja tobogana na šinama uz žičaru Pančićev vrh, fitnes park, fun park, stena za penjanje.

Otvaranje ski sezone na Kopaoniku zakazano je za 6. decembar, a "Skijališta Srbije" su za srebrnu planinu, ali i Zlatibor i Staru planinu, tokom predstojeće sezone pripremila zanimljive promocije: porodičnu nedelju (20-27. januar 2013.), nedelju za parove (3-10. februar 2013. ) i žensku nedelju (3-10. mart 2013).

Po prvi put ove godine "Skijališta" će učestvovati i na sajmu "Biznis baza", od 29. novembra do 1. decembra u Beogradu, u okviri koga će predstaviti "Poklonite ski pas poslovnim partnerima za Novu godinu". U pitanju su vaučeri za ski kartu 10 u sezoni, kao i sezonske ski karte za sva tri ski centra, koje će se nuditi sa sajamski popustom od 10%.

Šestodnevni ski pas u špicu sezone na Kopaoniku košta 10.710 dinara, u ski centru "Tornik" na Zlatiboru 6.170 dinara, dok šestodnevni ski pas na Staroj planini, uz stalni popust od 20%, staje 4.940 dinara.

M.S.-I.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.