NavMenu

Senjski rudnik postaje turistička atrakcija - U izgradnju Regionalnog centra kulturne baštine biće uloženo 4,5 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 28.11.2012. 15:14
Komentari
Podeli

Muzej ugljarstvaMuzej ugljarstva
(Aleksandrov potkop)

Rekonstrukcija Senjskog rudnika i pretvaranje ovog područja u turističko mesto započeta je ovog leta, a učesnici u realizaciji ovog projekta otvoreni su za inovativne predloge.

- Studenti Beogradskog univerziteta su nam dali svoja idejna rešenja za promociju i obnavljanje kulturne i prirodne baštine Senjskog rudnika i mi trenutno razmatramo tehničke mogućnosti za realizaciju tih ideja - kaže za "eKapiju" Francisko Montanjes, tim lider projekta "Senjski Rudnik – Regionalni centar kulturne baštine".

Šesnaest studenata arhitekture, antropologije, sociologije, turizmologije i istorije umetnosti Beogradskog univerziteta bili su učesnici petodnevnog studentskog kampa u ovom rudniku tokom novembra. U skladu sa planovima za izgradnju eko muzeja i težnju da se Senjski rudnik uvrsti u Rutu evropskog industrijskog nasleđa, studenti su predlagali ideje za rekonstrukciju Aleksandrovog potkopa, centra za posetioce, rudnika uglja i naselja Senjski rudnik, koje su označene kao glavne atrakcije ovog lokaliteta.

- Iako to nije bilo prvobitno planirano, ukoliko se pokaže da postoji realna mogućnost da se ostvare te ideje mi ćemo ih inkorporirati u naš projekat, pa će i njihovi tvorci biti uključeni u rad - objašnjava Montanjes.

"Senjski Rudnik – Regionalni centar kulturne baštine" je prvi projekat u regionu zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa i problemom stagnacije sa kojim se suočavaju industrijska naselja. Cilj projekta je pretvaranje ove lokacije u atraktivnu turističku destinaciju, jer rudnik mrkog uglja ima ograničene zalihe i kroz nekoliko godina će biti zatvoren, pa će lokalno stanovništvo moći da živi od turizma.

Muzej ugljarstvaMuzej ugljarstva

Trenutno se na lokalitetu Aleksandrov potkop sprovode građevinski radovi u okviru prve faze ovog projekta koji su započeti u septembru ove godine. Njihov završetak je predviđen za novembar 2013. godine, a planirano je da se do tada rekonstruiše administrativna zgrada, mašinska radionica i muzej ugljarstva. Za ovu fazu radova EU je izdvojila 1,5 mil EUR, a ukupna vrednost čitavog projekta je 4,5 mil EUR.

Za druge dve faze se traže investitori, a njihova realizacija očekuje se tek nakon prestanka rada rudnika. U drugoj fazi će se rekonstruisati parna mašina i lift iz 19. veka koji sada transpotruje rudare u jamu i jedan je od najstarijih aktivnih rudarskih liftova u regionu. U poslednjoj fazi je predviđeno da se izgradi podzemni rudarski muzej u Aleksandrovom potkopu.

Planirano je da se tokom sledeće godine organizujuju i edukativni sastanci sa stanovnicima ovog kraja, kao i lokalnim vlastima, kako bi bili uključeni u sve segmente radova na projektu.

- Stanovništvo koje zavisi od rudnika je u centru projekta. Naš cilj je da zajedno sa njima obnovimo područje Senjskog rudnika i da se ovaj lokalitet razvije od rudnika uglja do turističke atrakcije - zaključuje vođa ovog projekta.

Predeo oko Senjskog rudnika ima značajan turistički potencijal, jer se u njegovoj blizini nalaze i dva srednjevekovna manastira, Ravanica i Manasija, ali i druge turističke atrakcije poput pećina kao što je Resavska pećina. U studenskom kampu razvijali su ideje za promociju i rehabilitaciju kulturnog i prirodnog nasleđa ovog lokaliteta, ali plan je da to bude učinjeno i u okolnim opštinama, Ćupriji, Paraćinu, Jagodini, zatim i Kragujevcu i Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.