NavMenu

(Ekonomist) Gde će sve na svetu stići PVC stolarija iz iz firme Fenster-As iz Male Vranjske kod Cerovca

Izvor: Ekonomist magazin Nedelja, 20.08.2006. 14:43
Komentari
Podeli

Kontejner PVC stolarije proizvedene u Srbiji isporučen je, po prvi put, prošlog meseca u australijski grad Melburn. Ukoliko probna količina bude dobrog kvaliteta, srpski izvoznik, fabrika za proizvodnju PVC stolarije Fenster-As iz Male Vranjske pored Cerovca, u saradnji sa australijskim partnerom Zenit Internacional će do kraja 2006. godine plasirati na australijsko tržište robu vrednu više od 200 hiljada evra.

Fenster-As, koji se izradom PVC stolarije bavi nepunu deceniju, u proizvodnoj hali od 3,5 hiljade kvadrata godišnje proizvede 37 hiljada kvadratnih metara najkvalitetnije PVC stolarije sa toplotnom izolacijom, najvišim stepenom zvučne izolacije, izolacijom od provalnih krađa i u obliku i boji po izboru kupca. Prošlogodišnji promet kompanije iznosio je dva miliona evra, dok je za tekuću godinu planiran obrt od više od tri miliona evra. Živanko Mihajlović, vlasnik kompanije, kaže da je u planu dostizanje godišnjeg obrta od pet miliona evra i svrstavanje u evropski vrh u ovoj branši.

“Po kvalitetu proizvoda već smo u vrhu, ali po obimu još nismo”, konstatuje Mihajlović.

Instalirani kapacitet proizvodnje je 160 PVC prozora dnevno. Kompanija u proseku koristi 45 odsto kapaciteta. Najviše se proizvodi u periodu od početka avgusta do početka decembra kad je uposleno više od 85 odsto kapaciteta. Dnevno se, kaže Mihajlović, u proseku napravi oko 70 prozora. Cena jednog prozora, ukoliko se radi o starim objektima na kojima treba napraviti i dodatne pripreme za ugradnju, iznosi oko 180 evra po kvadratu. Cena prozora za novogradnju je oko 100 evra po kvadratu.

Pored australijskog, ta fabrika svoje proizvode plasira i na tržišta u Švajcarskoj, Austriji i Belgiji.

“Trenutno se deset odsto od ukupne proizvodnje plasira u inostranstvo, a namera nam je da 2008. godine 30 odsto svoje proizvodnje izvozimo u Evropu”, kaže Mihajlović.

“Cilj je da iz EU nabavljamo potreban repromaterijal, a da na to tržište izvozimo finalni proizvod. Dakle, da produktivnost rada bude na vrlo visokom nivou, odnosno da u EU konkurišemo sa visokim učešćem opreme u procesu proizvodnje, te relativno malim učešćem radne snage”, precizira Mihajlović.

Partneri

Zajedno sa stranim strateškim partnerima, Roplasto, Winkhaus, Wurth, Hoppe i Simons Werk, Fenster-As se trudi da ide u korak sa tehnološkim inovacijama. Kompanija poseduje niz internacionalnih i domaćih potvrda kvaliteta. Svetsko udruženje privrednika sa sedištem u Madridu, koje okuplja sedam hiljada kompanija iz celog sveta, prethodne četiri godine proglašavala je Fenster-As najboljom kompanijom u svetu po kvalitetu. Ove godine, Mihajlović očekuje da to udruženje njegovoj kompaniji dodeli nagradu za najbolju evropsku firmu u oblasti građevinarstva.

“Nismo ni najveća ni najsposobnija firma, ali imamo ubedljivo najbrži rast obima proizvodnje i najveće investicije u zadnje četiri godine u Evropi”, objašnjava Živanko Mihajlović.

“S obzirom na to da je naša oprema pre četiri godine vredela 65 hiljada evra, a da sad vrednost opreme premašuje dva miliona evra, videćete veliki procenat rasta iz godine u godinu”.

Prošle godine firma je zapošljavala 42 radnika koji su u stalnom radnom odnosu (2001. godine u firmi je bilo 12 zaposlenih), uključujući komercijalu na terenu, administraciju, radnike u procesu proizvodnje i radnike na montaži. “Ove godine će taj broj porasti na 63 i moja je želja da u naredne tri godine uposlimo ukupno sto radnika, te da pored ovog posla postanemo ozbiljna građevinska firma u završnim građevinskim radovima. Kompanija se neće baviti klasičnim zidanjem objekata, ali nam je namera da obavljamo fine radove koji se odnose keramiku, grejanje, električnu energiju, malterisanje i krečenje”, kaže Mihajlović.

Pravila

Prosečna plata radnika u proizvodnji za prošli mesec bila je 340 evra, dok je najniža plata iznosila 210 evra, dok se plate u menadžmentu kreću između 300 i 550 evra. Sistem nagrađivanja radnika vezen je za evro, a pošto je kompanija osavremenila svoju opremu radnik može da zaradi i do 30 odsto više nego ranije. Stari vlasnici su iz Nemačke doneli svoja pravila poslovanja koja kompanija i dalje primenjuje. Svaka operacija je normirana prema pravilima koja važe u Nemačkoj.

U portfelju te firme se, pored ostalog, nalaze završeni poslovi iz Projekta energetske efikasnosti za ministarstva zdravlja i prosvete u Aleksincu, Knjaževcu i Vranju, 34 škole u Beogradu, objekti privatnih investitora, fizičkih lica… Kompanija ne poseduje maloprodajne objekte pošto garancija na proizvode koju daju na period od 25 godina zahteva da ih sami ugrađuju. Takođe, kompanija nema ni svoja skladišta, s obzirom na to da se u procesu proizvodnje ne nalazi ni jedan prozor čija prodaja unapred nije dogovorena. Preduzeće dosad nije imalo ni jednog odbijenog klijenta, a za sad ima predstavništva u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Loznici.

poziv na pretplatu na

na www.ekonomist.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.