NavMenu

Srbiji treba jak proizvođač traktora - Rešenje u spajanju IMR i IMT?

Izvor: B92/Tanjug Nedelja, 25.11.2012. 12:31
Komentari
Podeli

Srbija kao država koja računa na poljoprivredu kao jednu od glavnih grana privrede, mora imati svog proizvođača traktora rekao direktor "Industrije motora Rakovica" Zoran Radosavljević.

On je u intervjuu Tanjugu podvukao da IMR, koji je u restrukturiranju, od 2005. podiže prihode i iz godine u godinu realizaciju povećava za 20 do 30%, pošto na tržištu postoji potreba za traktorima.

Radosavljević smatra da IMR treba spojiti sa "Industrijom mašina i traktora" (IMT) i podseća da ideja o tome datira od pre nekoliko godina, pošto znanje o proizvodnji taktora koje iz te dve fabrike treba sačuvati.

- Tog znanja nema u svetu, i to treba sačuvati, na ovaj ili onaj način - pronalaženjem strateškog partnera ili podržavljenjem, svejedno je - naveo je direktor IMR, koji je rekao da nema bojazan da bi ta fabrika mogla biti zatvorena.

- Sada se od Engleske pa sve do Indije, ne proizvodi motor ovog tipa, za ovakve traktore, nigde sem u Beogradu. Mislim da Srbija ne sme da ispusti tu šansu - smatra Radosavljević.

On je dodao da bi posle spajanja IMR-a i IMT-a, jednu od lokacija na kojima se te dve fabrike nalaze teba prodati kao građevinsko zemljište, a sredstva uneti u novu fabriku i tehnološki je unaprediti, jer je nemoguće praviti traktore na mašinama iz osamdesetih godina prošlog veka.

IMR ima 120.000 metara kvadratnih pod krovom, i na tom prostoru uz dobru organizaciju i sa novim tehnologijama, mogu da se objedine dve fabrike i bez probleme proizvodi nekoliko modela traktora.

Radosavljević je naveo da je IMR obavio svoj zadatak u pogledu restrukturiranja i sada nastoji da oživi proizvodnju, ali da su za to neophodne investicije, kako na održavanju objekata, tako i kupovini novih mašina.

U međuvremenu, kako tvrdi, radnici IMR (oko 850) i dobavljači redovno su plaćeni, a fabrika beleži rast prihoda i potrebni su joj novi ljudi.

- Potreba za novim radnicima postoji, ali se ustručavamo da zapošljavamo još ljudi jer ne znamo kako će sve da se završi - dodao je Radosavljević, istakavši da IMR dosta radi na izvozu, posebno u Africi.

Direktor IMR je ukazao da će ove godine u Etiopiju biti izvezeno 750 traktora, a najavio je i saradnju sa Pakistanom.

Radosavljević je napomenuo da IMR na tržištu najveći problem ima sa beloruskim proizvođačem traktora, koji nastupa sa 30 do 40% izvoznih subvencija i u startu je konkurentniji.

- Kada bi država odvajala 5% do 10% izvoznih subvencija, drugačija bi priča bila - zaključio je direktor IMR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.