NavMenu

Stranci traže konsultante u Srbiji - "Prospering Foreign Investments" investitorima "priprema teren" za ulaganje u našoj zemlji

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2012. 15:49
Komentari
Podeli

Zoran JovanovićZoran Jovanović

Strani investitor koji hoće da ulaže u našu zemlju želeo bi da zna kakav je poreski sistem, za koliko vremena se dobijaju dozvole, koja opština daje najbolje uslove, koliko realno košta hektar zemljišta, da li je bolje izgraditi ili iznajmiti proizvodnu halu, gde je najjeftinija radna snaga, da li ima dovoljno obučenih kadrova, kolika će biti cena pokretanja proizvodnje, za koliko se isplati takva investicija.... Kompanija "Prospering Foreign Investments", ćerka firma austrijskog "Prosper Intelligence", od maja ove godine je počela upravo takve podatke da obezbeđuje za sve strane kompanije koje su zainteresovane za ulaganje u Srbiju.

- Podrška investitorima u Srbiji je dosta slaba, procesi su komplikovani i investitori ne mogu da se samostalno snađu. Na primer, kada neko prodaje građevinsko zemljište, a kao kupac se pojavi stranac odmah mu kažu nekoliko puta veću cenu nego domaćem investitoru. Naša kompanija pomaže investitorima, ali se radi o prosperiranju Srbije jer sve usluge koje naplaćujemo naplaćujemo isključivo investitoru. Mi smo politički nezavisna firma, i ne dobijamo podršku od države ili pokrajine. Sebe smatramo nezavisnim, a stranac dobija izveštaj posle uspešno završenog projekta - nudimo konsalting od početka do kraja. Sve što radimo počinje sa detaljnom analizom, onda se stvara strategija za investiciju, potom je treći korak sama investicija i na kraju optimizacija – kaže u razgovoru za "eKapiju" Zoran Jovanović, direktor kompanije "Prospering Foreign Investments".

Saradnja sa investitorima počinje tako što tim iz "Prospering Foreign Investments" odlazi kod investitora kako bi se što bolje upoznao sa radom firme u toj zemlji.

Zoran JovanovićZoran Jovanović

- Početak nije isti za svakog investitora, neki su već pokušavali da dođu na ovo tržište pa su primetili neke probleme u Srbiji, a neki dolaze po prvi put. Fokusirani smo na različite industrije, i nudimo 20 modula rada sa investitorima. Prvo idemo u njihovu matičnu firmu da bi stvarno razumeli šta oni traže u Srbiji. Neka kompanija želi da ulaže na novom tržištu da bi snizila troškove produkcije, druga želi jeftiniju radnu snagu. Kada se vratimo u Srbiju organizujemo naš tim, koji vrši istraživanje u skladu sa zahtevima investitora – objašnjava naš sagovornik.

Jovanović napominje da prvo proveravaju koje su opštine najinteresantinje određenom investitoru odnosno koje ispunjavaju njegove zahteve.

- Investitore zanima koje uslove pružaju opštine, koliko traju procedure, da li mogu nastati neke komplikacije, da li postoje potencijalni partneri u Srbiji za njihovu delatnost. Radimo analize vrednosti onoga što bi investitor kupio i procenjujemo rizik takvog ulaganja. Takođe, pomažemo im prilikom učestvovanja na tenderima. Radimo analizu da li uopšte učestvovati na tenderu, jer ne treba gubiti vreme ako se unapred zna ko će dobiti posao.

"Prospering Foreign Investments" radi analizu radne snage odnosno da li postoji određeni profili inženjera, rukovodilaca, da li postoje subvencije za zapošljavanje, da li postoji rizik od uzimanja subvencija...

- U Srbiji je velika prednost jeftinija radna snaga. Subvencije su privlačne ali treba biti oprezan, jer neke firme uzmu subvencije i napuste tržište. Takođe, upoređujemo banke i osiguranja u Srbiji i matičnoj zemlji. Na primer Erste banka ne posluje isto u Austriji i u Srbiji - ovde naravno koristi pogodnosti tržišta, brzo menjanje vrednosti valute i sl.

Sagovornik "eKapije" napominje da "Prospering Foreign Investments" pruža podršku prilikom akvizicije kompanija iz Srbije.

- Prilikom zainteresovanosti za preuzimanjem kompanije proveravamo da li je cena realna, ko stoji iza firme, nadgledamo potpisivanje ugovora i dr. Ako neko želi da izgradi fabriku, halu mi pratimo tu investiciju. Primetili smo da su neke strane kompanije investirale u izgradnju nove hale ali ništa nisu dobili na kraju jer je građevinac propao ili nestao. Naš je posao da obezbedimo sigurnost svih faza investicije – navodi direktor "Prospering Foreign Investments".

Investitor dobija detaljan izveštaj o potencijalnoj investiciji, kao i analizu rizika ulaganja.

Zoran JovanovićZoran Jovanović

- Kada uradimo analize opština, procedura, mogućnosti za investiranje, onda se stranac ovde pojavljuje. Pokažemo mu nekoliko lokacija koje smo izdvojili. Upoređujemo lokacije i na kraju dobije od nas izveštaj od 100 do 200 stranica sa detaljnim podacima – kaže naš sagovornik.

Najveći problem za investitore Jovanović vidi u tome što ne postoji pravi pregled potencijala za ulaganja u Srbiju.

- Jedino SIEPA može da ostvari neke mogućnosti za ulaganja u Srbiju, ali ni to nije provereno i ne znamo da li ima nekih uticaja sa strane – kaže direktor "Prospering Foreign Investments" i dodaje da bi Srbija mogla da profitira u oblasti mineralnih resursa.

- Mineralni resursi u Srbiji su veoma interesantna tema za investitore, a posebno litijum. Budućnost Srbije je i ponuda servisa odnosno rad firmi koje se bave novim tehnologijama. Jedno vreme su kompanije išle u Bratislavu, ali čini mi se da se zbog manjih troškova, firme prebacuju u Srbiju.

Kako kaže naš sagovornik, zainteresovanost za ulaganje u Srbiju je pokazala nemačka kompanija, specijalizovana za proizvodnju baterija za solarna vozila.

"Prospering Foreign Investments" radi konsalting i u drugom smeru, odnosno za postojeće projekte u Srbiji traži strane investitore.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.