Izvor: eKapija | Sreda, 21.11.2012.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Qatar Airways" prvi put sleteo u Beograd - Najbolja svetska avio-kompanija želi još radnika iz Srbije

Sa konferencije, Akbar Al Baker u sredini
Sa konferencije, Akbar Al Baker u sredini (Foto: b)

Prvi avion "Qatar Airways"-a, zvanično najbolje svetske avio-kompanije, juče u 13:30 časova sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla", čime je ozvaničeno uspostavljanje redovnog saobraćaja Doha-Beograd. Prevoznik sa pet zvezdica, polovinom sledeće godine planira da uvede svakodnevne direktne letove na ovoj liniji, a do tada će između glavnih gradova Srbije i Katara leteti tri puta sedmično, i to preko Ankare.

- Uvođenje najnovije linije obeležava i širenje globalne mreže "Qatar Airways"-a, koja sada broji 121 destinaciju. Od početka godine, osim ka srpskoj prestonici, uveli smo letove ka još 10 novih odredišta – Baku (Azerbejdžan), Tbilisi (Gruzija), Kigali (Ruanda), Zagreb, Erbil i Bagdad (Irak), Pert (Australija), Kilimandžaro (Tanzanija), Jangon (Mijanmar), i Maputo u Mozambiku – rekao je današnjoj konferenciji za novinare Akbar Al Baker, generalni direktor "Qatar Airways"-a, i dodao da je plan plan je da u naredne tri godine katarski avio-prevoznik leti ka 170 destinacija.

Beograd je njihova četvrta destinacija u istočnoj Evropi, a 31. na kontinentu. Utorkom, četvrtkom i nedeljom, avion iz Beograda za Dohu poleće u 15:05, a na odredište stiže u 23:45, dok iz Dohe kreće u 8:30, a kod nas dolazi u 13:50.

Na ovoj liniji saobraća avion "Airbius A 320", koji raspolaže sa 144 sedišta u dve klase – 12 u biznis, a 132 u ekonomskoj. Sedišta u avionu poseduju i tv ekrane, sa više od 800 audio i video sadržaja na zahtev, zajedno sa uslugom slanja sms poruka.

Osim posete Kataru, nova linija putnicima koji lete iz Beograda, preko Dohe nudi i bolje veze za Johanesburgom, Maputom, Pekingom, Singapurom, Melburnom, Hong Kongom... Prema podacima sa www.qatarairways.com, cena povratne karte na liniji Beograd-Doha kreće se od oko 820 EUR pa naviše, dok je za putovanje od Beograda do Pekinga potrebno odvojiti od 576 EUR, a između Beograda i Melubrna od 1.250 EUR.

Šansa za "srpsku posadu"

Sa konferencije, Akbar Al Baker u sredini
Sa konferencije, Akbar Al Baker u sredini (Foto: b)

Grupa "Qatar Airways", u čijem sastavu je 11 firmi, ukupno broji 22.040 radnika, od čega je u samom avio-prevozu zaposleno njih 14.630. Plan im je, da u naredne tri godine, broj zaposlenih povećaju 50%.

Kako naveo Al Baker, među zaposlenima je oko 450 radnika iz Srbije, a taj broj stalno raste. Oko polovina od toga su članovi posade.

- Imamo ogromne aptetite za novim radnicima, jer stalno širimo poslovanje, i zbog toga pozivam sve ljude iz Srbije, koji žele da rade kod nas, da se jave. U proseku, "Qatar" na svetskom nivou svakog meseca zaposli oko 400 novih ljudi, kako članova posade, tako i pomoćnog osoblja.

Direktor katarskog prevoznika objasnio je i da razmatraju o saradnji sa srpskim nacionalnim avio prevoznikom.

- Već smo i razgovarali sa predstavnicima "Jat"-a, a i budućnosti ćemo tek razmatrati načine buduće saradnje.

Plan za kargo centar u Evropi

Al Bakar, govoreći o budućnosti kargo transporta iz naše zemlje u Katar, najavio je i da "Qatar Airways" planira da u budućnosti ima i transportno čvorište u Evropi, kako se poslovanje kompanije bude širilo. Tu, možda, i naša zemlja može biti u igri.

- Još nismo odlučili u kojoj ćemo zemlji imati kargo centar, o tome ćemo razmišljati kasnije – kazao je generalni direktor.

Sa konferencije, Akbar Al Baker u sredini
Sa konferencije, Akbar Al Baker u sredini (Foto: b)

Putnički avioni, koji lete iz Beograda, imaju prostor za oko 2 tone tereta.

Krajem 2013, kako je danas najavljeno, u Dohi će biti otvoren novi aerodrom kapaciteta 28 miliona putnika, a dve godine posle otvaranja, kapaciteti će biti prošireni na 50 miliona.

Bliskoistočna aviokompanija naručila je 250 novih aviona vrednih 50 mlrd USD, koji će im sukcesivno biti isporučivani do 2018. godine. Prosečna starost njihove flote trenutno je oko 4 godine.

Na prvom letu Doha-Beograd, generalnom direktoru "Qatar Airways"-a pridružio se i ambasador Srbije u Kuvajtu Mihailo Brkić, koji je nadležan za Katar, kao i mnogobrojni novinari iz Australije, Katara i Kine. Ceremoniji na beogradskom aerodromu, prisustovali su i ambasador Katara u Rumuniji nadležan i za Srbiju Saad Mohamed Saad Al Kobaisi, državni sekretar za turizam Goran Petković, i generalni direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević.

Tokom narednih meseci, "Qatar Airways" uvešće i letove iz Dohe za Varšavu (5. decembar), Gasim u Saudijskoj Arabiji (7. januara 2013.), Najaf u Iraku (23. januara), Pnom Pen u Kambodži (20. februara), Čikago (10. aprila), i Salala u Omanu (20. maja).

M.S.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.