NavMenu

Koji je recept za zdravu trudnoću? - Održan četvrti forum "Fit i zdrava mama"

Izvor: eKapija Sreda, 21.11.2012. 14:38
Komentari
Podeli

Tokom trudnoće, kao i tokom pripreme za nju, pravilna ishrana i pažljiv unos dodataka ishrani presudni su za zdravlje i razvoj majke i deteta. Prema nedavnoj anketi, čak tri četvrtine žena zna da nedovoljno unošenje vitamina i minerala tokom trudnoće može da šteti budućem zdravlju deteta, ali mnoge od njih ne znaju da je potrebno da se folna kiselina prevede u organizmu u aktivni oblik folat, rečeno je tokom četvrtog beogradskog foruma "Fit i zdrava mama" na radionici na kojoj je razgovarano o upotrebi "Femibiona", jedinstvenog vitaminskog preparata za trudnice i dojilje. Svojom formulom, ovaj preparat osigurava balansiran unos folne kiseline neophodne za pravilan tok trudnoće i razvoj i rast ploda i bebe, zahvaljujući folatu koji organizam može odmah da koristi.

Na forumu "Fit i zdrava mama", na četiri polusatne radionice, bilo je reči o psihofizičkim pripremama za porođaj, savetima za ishranu tokom trudnoće i dojenja i za upotrebu "Femibion" vitamina, te o nezi beba i dojenju, psihološkoj pripremi roditelja za susret sa bebom... Forum su posetile mnogobrojne trudnice, mlade mame, ali i žene koje tek planiraju trudnoću. Kako je pokazala nedavno sprovedena anketa, više od 60% ispitanih žena smatra da je u drugom stanju korisno uzimanje vitamina i dodataka ishrani.

- Organizam polovine populacije žena ne može u potpunosti da pretvori folnu kiselinu iz hrane u svoj aktivni oblik, što je za trudnice veoma bitno, i te žene, čak i uz dovoljan unos folne kiseline, ne mogu postići optimalan unos folata - izjavila je Jovana Jestrović, predavač na forumu i Junior Product Specialist Consumer Health "Merck Srbija". Ona je dodala da "deficit folata, dovodi do nepravilnosti u razvoju nervnog sistema, srca i urinarnog trakta, a problem nastaje kada se ovaj vitamin ne unosi u dovoljnim količinama kroz svakodnevnu ishranu, pa se javlja potreba u vidu unosa kroz dodatak u ishrani".

Neka istraživanja su pokazala da bi o optimalnom unosu folata trebalo da se brine četiri do dvanaest nedelja pre trudnoće, kako bi se sprečile komplikacije i obezbedio neometan rast i razvoj ploda i kasnije bebe. Rešenje nikako nije u prekomernoj konzumaciji hrane, odnosno ustaljenom mišljenju da žena treba da jede za dvoje, jer na taj način dolazi do povećanja težine trudnice i komplikacija. Sigurniji izbor je osmišljen režim zdrave ishrane i kombinacija dodataka koji će obezbediti potrebne materije.

"Femibion" je jedinstveni preparat, koji sadrži aktivni oblik folne kiseline i devet vitamina i jod, neophodnih za pravilan rast i razvoj ploda i bebe. "Femibion 1" predviđen je za prva tri meseca trudnoće, dok je "Femibion 2" posebno prilagođen potrebama organizma od drugog tromesečja do kraja perioda dojenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.